DPS bi ponovo da kontroliše RTCG

Đurović upozorio da bi Savjet RTCG smijenio Rada Vojvodića ako bi omogućio vraćanje Rutovićeve
182 pregleda 12 komentar(a)
Radojka Rutović Rade Vojvodić, Foto: Boris Pejović
Radojka Rutović Rade Vojvodić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 29.10.2016. 06:45h

Prigovorima na rad Javnog servisa Demokratska partija socijalista (DPS) pokušava da utiče na proces izbora direktora Televizije Crne Gore, a u tome ima podršku pojedinih privatnih medija, ocijenio je član Savjeta RTCG Goran Đurović.

Vladajuća partija je u tokom izborne kampanje podnijela više od 10 prigovora, zbog izvještavanja RTCG. Tako se voditelj “Debate” Zoran Leković našao na meti žestokih kritika DPS-a krajem septembra kada je funkcioner Demokratskog fronta Marko Milačić poslanici Marti Šćepanović ostavio zatvorske lisice koje je namijenio za šefa DPS-a Mila Đukanovića. Voditeljka “Replike” Nevenka Ćirović nedavno je prozvana jer “nije profesionalno reagovala na navode urednika lista "Dan" Nikole Markovića da razumije zašto je pripreman napad na premijera”.

Savjet RTCG je odbio prvi prigovor, dok povodom drugog još nije zasjedano.

Zbog učestalog pritiska na uredništvo RTCG od strane vladajuće partije, juče je protest izrazila Građanska alijansa.

“Moguće da su prigovori članova DPS-a u funkciji ostvarivanja uticaja na proces izbora direktora TVCG koji je u toku. Primjetno je interesovanje i pojedinih privatnih medija za rad RTCG u predizbornom periodu, vjerujem sa istim ciljem”, kazao je Đurović.

Televizija Pink je nedavno ocijenila da su “radikalna promjena uređivačke politike, samohvalisanje novog rukovodstva, komplimenti od Savjeta koji je do juče bio ostrašćeni neprijatelj novinara državne televizije, pokazali su da je najveći problem u prethodnom radu javnog servisa i to i za članove Savjeta i za menadžment kuće bila upravo podrška koju je i ranija informativna redakcija pružala državnoj politici”.

Na čelu TVCG do sredine aprila bila je Radojka Rutović, a njena ostavka je bila preduslov za potpisivanje sporazuma vlasti i dijela opozicije o stvaranju Vlade izbornog povjerenja. Ostavke su tom prilikom podnijele i urednica informativnog programa Aleksandra Pavićević i šefica deska Vesna Terić.

Do 7. novembra je otvoren konkurs za direktora TVCG, a nezvanični kandidati su Andrijana Kadija, Vladan Mićunović i Marko Milačić.

Na pitanje da li je ovo nagovještaj da će ukoliko formira vladu, DPS vratiti na čelne pozicije smijenjene kadrove, Đurović je kazao da vjeruje da se oni neće više nikad vratiti na bilo koje odgovorne pozicije u RTCG.

“Svojim rezultatima i djelima su pokazali kako doživljavaju Javni servis i kome su lojalni”, kazao je, ali dodao da vjeruje “da bi Savjet ubrzo smijenio generalnog direktora (Rada) Vojvodića ako bi omogućio takav scenario.”

Od DPS-a nismo dobili odgovore na pitanja da li smatraju da je Javni servis bolje radio u periodu Rutovićeve i da li je vrijeme za nove kadrovske promjene.

Marko Milačić, koji se kandidovao za direktora TVCG, kazao je da se u RTCG i dalje nalaze kadrovi vladajuće stranke.

“Zašto bi DPS vraćao staru garnituru na rukovodeća mjesta u RTCG kada je, suštinski, stara garnitura i sada na tim pozicijama. To je isti princip kao sada rokada Đukanovića i (Duška) Markovića, ista matrica, ista šema: mijenjajmo, da ne bi mijenjali”, kazao je za “Vijesti”.

Što se tiče prigovora DPS-a, Milačić je kazao da je razlog za njih paranoja.

“To je onaj poodmakli stadijum bolesti zvane 'nekontrolisana vlast' kada vam i najodaniji saveznici postaju sumnjivi. Tako i Đukanoviću smeta kako pojedini novinari, pa i oni njemu naklonjeni, vode i koncipiraju emisije, kako postavljaju pitanja, kako gledaju njega i njegove”, kazao je.

SDP: Perjanice RTCG završile na listi DPS-a

DPS je nezadovoljan jer je RTCG pokazao značajan napredak u poštovanju profesionalnih standarda, smatraju u SDP-u.

“Ti smijenjeni kadrovi su sami potvrdili da su obični propagandisti DPS-a i sada svako vidi opravdanost opozicionih zahtjeva za kadrovskim promjenama,” ocijenio je PR SDP-a Mirko Stanić.

Dodao je da DPS-u treba partijski, a ne servis svih građana. “Dovoljni je vidjeti da su perjanice takvog Javnog servisa, koje su uređivali program po Pink-Informer standardima na kraju završili na njihovoj poslaničkoj listi”.

Ivanović se žalio što RTCG nije ispratio otvaranje svake česme

RTCG je pred parlamentarne izbore dobio dva prigovora DPS-a, a 10 neposredno poslije izbora, koje je Savjet RTCG sve odbio kao neosnovane. Svih 10 prigovora poslije izbora podnio je potpredsjednik Vlade Crne Gore Petar Ivanović.

“Nažalost, pojedini članovi Vlade Crne Gore očekuju da TVCG bude bilten jedne institucije i da na dnevnoj osnovi prenose otvaranje česmi i vodovoda širom Crne Gore u centralnim informativnim emisijama. Ta praksa će biti promijenjena”, poručio je Goran Đurović u razgovoru za “Vijesti”.

Međutim, ocijenio je kao dobro to što se konačno sve političke partije žale na rad RTCG, jer to, kako je dodao, znači da se polako oslobađa uticaja DPS-a.

Međutim, Agencija za elektronske medije je prihvatila prigovore DPS-a a RTCG se žalio na prvostepeno rješenje AEM.

Bonus video: