Dojče vele: Đukanović odlazi, da bi ostao

"Formalno odsustvo Đukanovića će malo toga promijeniti u ustrojstvu moći u Crnoj Gori. Niko ne može da se oslobodi uticaja moći i bogatstva koje su on i njegova porodica nakupili u posljednjih četvrt vijeka"
86 pregleda 21 komentar(a)
Milo Đukanović, Duško Marković, Foto: Boris Pejović
Milo Đukanović, Duško Marković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 28.10.2016. 17:21h

Formalno odsustvo Đukanovića malo toga će promijeniti u ustrojstvu moći u Crnoj Gori. Zbog tijesne prepletenosti države i privrede, za njega ne može biti odvajanja od politike, piše "Noje cirher cajtung".

"Stvari se moraju promijeniti ako treba da sve ostane po starom“, piše Andreas Ernst za švajcarski dnevnik Noje cirher cajtung: "Izgleda da je to saznanje dovelo do najnovije rokade u crnogorskoj politici. Milo Đukanović, na različitim funkcijama već 25 godina prvi čovjek male zemlje sa 625.000 stanovnika, ne želi da bude premijer. Na njegovo mjesto stupa Duško Marković, njegov zamjenik u predsjedništvu vladajuće DPS i bivši šef tajne službe [...]"

"Formalno odsustvo Đukanovića će malo toga promijeniti u ustrojstvu moći u Crnoj Gori. Niko ne može da se oslobodi uticaja moći i bogatstva koje su on i njegova porodica nakupili u posljednjih četvrt vijeka. U jednom intervjuu prije izbora, Đukanović je rekao da bi mogao da zamisli život bez politike – da nije oženjen njom. Ali, zbog tijesne prepletenosti države i privrede, za Đukanovića ne može biti odvajanja od politike.“

"Izbori i formiranje vlade su ostali u sijenci neobičnih priča o navodnim pokušajima puča. Na dan izbora, vlada je prijavila da je uhapšena grupa od 20 teško naoružanih Srba. Rečeno je da je ona pod vođstvom jednog penzionisanog generala žandarmerije upala u zemlju da bi napravila krvoproliće i uhapsila Đukanovića. U podgoričkom zatvoru sada je 14 osoba koje je već posjetio crnogorski ombudsman. Policija još traga za jednim od vodećih zavjerenika iz srpske grupe. Bivši srpski šef žandarmerije tvrdi da mu je crnogorska policija namjestila igru...“

"Početkom nedjelje, srpska vlada je ovoj avanturističkoj priči dodala novo poglavlje: srpski organi bezbjednosti su u svoju mrežu uhvatili drugu grupu osumnjičenih, koju ni izdaleka nisu činili amateri kao ono okupljeni oko bivšeg žandarma. Navedeno je da su radili po instrukcijama jedne strane službe, da su operisali iz Srbije i da im je cilj bio Đukanović. Zaplijenjeno je, kažu, i 125.000 eura. Đukanović je odmah prihvatio nit priče i izrazio pretpostavku da zavjerenici imaju veze sa Moskvom. Đukanović već dugo koristi "rusku kartu2 u odnosima sa Zapadom. Njegova stalna upozorenja na uticaj Moskve doprinijele su da će Crna Gora, iako nije slobodarska demokratija, uskoro postati najmlađa članica NATO".

Bonus video: