"Sada mi je najpotrebniji odmor, pa ću poslije vidjeti alternative"

Upitan zbog čega se u ovom trenutku povlači sa mjesta premijera i ne želi osmi mandat, kada predstoji učlanjenje u NATO, Đukanović je kazao da ulaziti u osmi mandat da bi se poslije nekoliko mjeseci povlačio bilo neodgovorno prema onima koji treba da se ozbiljno pripreme za četvorogodišnje vršenje izvršne vlasti
105 pregleda 0 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Boris Pejović
Milo Đukanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 28.10.2016. 17:34h

Premijer Milo Đukanović kazao je da će još razmisliti o alternativi šta će raditi nakon povlačenja, ali da mu je sada najpotrebniji odmor.

Upitan da li se vraća biznisu on je kazao da će još razmisliti.

“Kao što nisam razmišljao o intenzitetu mog daljeg političkog angažmana, nisam ni razmišljao o alternativi. Znate, prije deset godina sam imao jasnu sliku, ali sam tada bio deset godina mlađi. Danas, deset godina kasnije, mislim da mi je potrebno da se odmorim, pa da razmislim šta dalje", kazao je Đukanović novinarima, nakon završetka njegovog učešća na Konferenciji o ekonomiji koju u Bečićima organizuje Privredna komora.

Upitan zbog čega se u ovom trenutku povlači sa mjesta premijera i ne želi osmi mandat, kada predstoji učlanjenje u NATO, Đukanović je kazao da ulaziti u osmi mandat da bi se poslije nekoliko mjeseci povlačio bilo neodgovorno prema onima koji treba da se ozbiljno pripreme za četvorogodišnje vršenje izvršne vlasti.

“MIslim da smo povukli pravi potez, dali povjerenje pravim ljudima i ubijeđen sam da pomjena na čelu Vlade ničim neće ugroziti ono što je prioritetan cilj Crne Gore u ovom trenutku, a to je formalizacija našeg članstva u NATO . Mislim da će otpori prema tome biti onakvi, kakve smo vidjeli i u domaćoj i inostranoj javnosti ko god bio na čelu Vlade, ali da će naspram njih biti naša nepokolebljiva odlučnost da stvarimo svoje ciljeve zbog uvjerenja da se jedino tako garantuje stabilnost i dinamična ekonomski razvoj naše zajednice”, naglasio je Đukanović.

Upitan da prokomentariše poraz DPS-a na lokalnim izborima u Budvi, Đukanović je kazao da je "javnost Budve uzvratila svim ponuđačima izbornog programa za budućnost Budve svojim raspoloženjem".

“DPS prihvata to kao neprikosnovenu volju građana Budve i biće onako kako građani Budve žele. Mi smo ostvarili i dlaje dobar rezultat, ubjedljivo najbolji od svih naših konkurenata. Može se i finalno pokazati da to bude nedovoljno za konstituisanje vlasti. Ako bude tako neka je srećan građanima Budve izbor u koji oni više vjeruju u ovom trenutku nego nama. Da li smo mi imali u prethodnom periodu grešaka, jesmo. Da li smo ih skrivali, nijesmo. Jesmo li o tome razgovarali otvoreno, jesmo. Jesmo li pokazali spremnost da ih otklonimo, jesmo . To je sve što smo mogli da uradimo. Ali ako je to nedovoljno da se više vjeruje nekoj drugoj ponudi. Ponavljam, nema ništa drugo do srećan izbor i najbolje želje da Budva u sledećem četvorogodišnjem period doživi onakav prosperitet kakav objektivno može, i od kojeg bi država Crna Gora mogla imati samo koristi".

"Čovjek treba ozbiljno da se unizi da bi ušašao u komentare onoga što saopštava predsjednik SDP-a"

Zamoljen da prokomentariše navode lidera SDP Ranka Krivokapića, da želi da kandidovanjem nekog drugog za premijera žrtvuje nekog drugog, Đukanović je kazao da ga uopšte ne dotiče šta misli Ranko Krivokapić.

”Prisustvujemo vrlo neodgovornom, vrlo jeftinom, politikanskom, vrlo prizemnom i vrlo prostom spekulisanju i iznošenju pretpostavki i od strane određenih medijskih i određenih političkih krugova. Čovjek treba da sebe ozbliljno unizi da bi dozvolio da uđe u komentare onoga što saopštava predsjednik SDP. Očigledno to nikome nije važno osim možda njemu da bi na taj način čuvao svoju lažnu predstavu o svojoj važnosti. Važno je , možda djelimično i DF što ga u ovom trenutku koristi kao trojanskog konja na anticrnogorskoj platformi” kazao je Đukanović.

Prema njegovim riječima to možda važno tom krugu ljudi a nikome ”iole ozbiljnom to nije važno”.

”Šta misli Ranko Krivokapić danas o tome, vjeruj te, me uopšte ne dotiče. Ne samo da me ne zanima šta on misli, prosto pokušavam da otrežnjujuće, logički želim da upozorim, nemojte da špelukišemo i pretpostavljamo, tamo gdje nema mjesta spekulacijama i pretpostavkama. Nije se ništa dogodilo, osim moje odluke da poslije sedam mandata , nego to da nijesma želio mandat osmi. I sada je to problem I sada se grčvito traga da se pronađe skriveni razlog, nema ga, džaba tragate”, kazao je Đukanović.

O eventualnoj ambiciji za kandidaturu na budućim predsjedničkim izborima

Zamoljen da prokomentariše da li će se kandidovati za predsjedničke izbore, Đukanović je kazao da su izbori 2018.

”Prije svega daj Bože dobrog zdravlja, a onda ćemo 2018. vidjeti šta je najbolje za Crnu Goru”, kazao je Đukanović.

Bonus video: