"Zbogom CG, ako se nastavi neograničena moć tajkunskog vrha DPS i SD"

Hajduković ponovo tvrdi da da je najbolje rešenje da Albanci, Bošnjaci i Hrvati insistiraju na formiranju Vlade nacionalnog jedinstva i spasa
108 pregleda 21 komentar(a)
Dragan Hajduković
Dragan Hajduković
Ažurirano: 27.10.2016. 13:43h

Zbogom Crna Goro, ako se uz podršku Albanaca, Bošnjaka i Hrvata nastavi neograničena moć tajkunskog vrha DPS i SD. Ko razumije razumije, ko ne razumije džabe bih napisao i 10 stranica, istakao je u drugom otvorenom pismu poslanicima Albanca, Bošnjaka i Hrvata, crnogorski naučnik Dragan Hajduković.

"Zbogom Boko nevjesto Jadrana. Zbogom bajkovito Skadarsko jezero. Zbogom Buljarica i Jaz. Zbogom Lovćen i Durmitor. Zbogom Valdanos i velika Ulcinjska plaža. Zbogom šume crnogorske. Zbogom kanjoni i rijeke... Ako ste pomislili da odlazim na neki dug i dalek put, prevarili ste se. Nije ovo zbogom putnika koji odlazi, nego zbogom čovjeka koji zna da dolazi poslednji i najveći talas obezvređivanja crnogorske teritorije i privrede, talas poslije koga više ništa vrijedno neće ostati", naveo je Hajduković u pismu.

On je dodao da su šarm i ljepota crnogorske teritorije i krajevi, koji su kako tvrdi Hajduković, bogom dani za proizvodnju hrane mogli i trebali biti osnova blagostanja države i svih njenih građana, osnova pretvaranja Crne Gore u najbolju evropsku državu, državu kojoj se čitav svijet divi, a mi njeni građani je volimo sa ponosom i poštovanjem.

"Dakle, niko ne dovodi u pitanje korišćenje teritorije kao osnove blagostanja, nego način korišćenja teritorije. U zadnjih 25 godina crnogorska teritorija se ustvari ne koristi nego se divljački razara i rasprodaje na način koji je čini trajno bezvrijednom za buduće generacije, a da zlo bude veće ne donosi korist ni sadašnjim generacijama. Treba jasno reći da je "ekološka država" Crna Gora postala neprikosnoveni evropski šampion u razaranju prirodnih vrijednosti. Materijalnu korist ima jedino političko-tajkunska manjina koja neviđenom bezobzirnošću i brzinom, stvara za sebe pare, na jedini način koji zna, razaranjem i rasprodajom onoga što nije njihovo nego naše. Grade svoj prividni raj na paklu drugih, svoju prividnu sreći na našoj nesreći", napisao je Hajduković u pismu.

Hajduković je dodao da umjesto da bude u službi Crne Gore, crnogorska vlast se već četvrt vijeka drsko ponaša kao vlasnik Crne Gore.

"Došli smo u situaciju da katastrofalno loše vođenje države, a prije svega obezvređivanje teritorije, ugrožava opstanak države mnogo više od najvećih protivnika njenog postojanja", piše u pismu.

Hajduković tvrdi da da je najbolje rešenje da Albanci, Bošnjaci i Hrvati insistiraju na formiranju Vlade nacionalnog jedinstva i spasa u skladu sa principima izloženim u njegovom nedavnom otvorenom pismu.

"Ukoliko, što je veoma vjerovatno, odluče da podrže nastavak sadašnje vlasti, moraju ogranićiti njenu svemoć sljedećim zahtjevima. Dakle predlažem da zahtjevima koje pripremaju dodaju i ove zahtjeve: Prvo, situacija je toliko kritična da za spas crnogorske teritorije treba odmah uvesti privremenu zabranu (najmanje do kraja 2017 godine) bilo kakve gradnje u svim primorskim opštinama i na teritoriji nacionalnih parkova i parkova prirode. Drugo, mora se već jednom krenuti putem saradnje i pomirenja; nova Skupština Crne Gore ne smije donositi odluke bezobzirnim nadglasavanjem. Odmah po formiranju Skupštine mora se usvojiti sporazum svih poslanika o načinu donošenja odluka: u prelaznom dvogodišnjem periodu za donošenje bilo koje odluke, pored glasova poslanika iz partija koje čine vlast, potrebna je i najmanje jedna četvrtina glasova prisutnih opozicionih poslanika. Treće, da se u roku od najviše 6 mjeseci od formiranja Skupštine omogući direktno odlučivanje građana na opštinskim referendumima, to jest da je obavezno održavanje opštinskog referenduma na zahtjev najmanje 5% građana sa pravom glasa. Napominjem da je odluka o pravu građana na opštinski referendum moguća i bez promjene sadašnjeg Ustava. Još jednom pozivam poslanike manjinskih partija da zaustave sunovrat Crne Gore insistiranjem na Vladi nacionalnog jedinstva i spasa, ali minimum ispod koga ne smiju ići su tri gore navedena uslova. Sve manje od toga je saučesništvo u ubistvu Crne Gore", poručio je Hajduković.

Bonus video: