"Povlačenje Đukanovića povećava šanse CG na putu ka EU"

"Ovaj potez odgovara i Evropskoj uniji i SAD, jer je Đukanović kontroverzna figura", kazao je Ljubo Filipović, bivši potpredsjednik opštine Budva iz SDP, a sada građanski aktivista
51 pregleda 14 komentar(a)
Milo Đukanović, Duško Marković, Foto: Boris Pejović
Milo Đukanović, Duško Marković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 27.10.2016. 07:35h

Povlačenje Mira Đukanovića sa funkcije premijera, trebalo bi da poveća šanse Crne Gore na putu ka Evropskoj uniji, prenosi "New York Times".

Đukanović će da ostane moćna figura, kao lider DPS-a, a zamijeniće ga "blizak prijatelj, i bivši šef ANB-a, Duško Marković, dodaje se dalje u članku.

Crna Gora je postavila cilj pridruživanja NATO alijansi u 2017. godini, kao i članstvu u Evropskoj uniji do 2020. godine.

Međutim, list navodi da je drugi cilj manje vjerovatan, zbog povezivanja Crne Gore sa organizovanim kriminalom, kao i visokim stepenom korupcije.

"Đukanović se povukao zbog pritiska Zapada, a ne Rusije", smatra Dimitar Bečev, predavač na Centru za evropske studije u Harvardu.

"Ali on ostaje i dalje najmoćnija figura, koja će vući sve konce", dodao je Bečev, navodeći za primjer poslednja dva puta kada se Đukanović povlačio.

"Ovaj potez odgovara i Evropskoj uniji i SAD, jer je Đukanović kontroverzna figura", kazao je Ljubo Filipović, bivši potpredsjednik opštine Budva iz SDP, a sada građanski aktivista.

"Rezultati izbora su pokazali da će pro NATO politika činiti ubjedljivu većinu u novom sazivu parlamenta. Đukanovićeva prošlost bi prije ili kasnije isplivala na vidjelo u zapadnim medijima, a to nikome nije sada potrebno", dodao je Filipović za "New York Times".

Bonus video: