Za objavu rezultata parlamentarnih izbora DPS-u nedostaje glas

Koalicija "Albanci s jednim ciljem" podnijela ustavnu žalbu, traži ponavljanje izbora na četiri mjesta u Ulcinju i četiri u Tuzima
10 komentar(a)
Državna izborna komisija, Foto: Arhiva Vijesti
Državna izborna komisija, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 27.10.2016. 07:10h

Proglašenje konačnih rezultata parlamentarnih izbora Državnoj izbornoj komisiji (DIK) mogao bi biti problem, jer prema sadašnjoj konstelaciji političkih snaga, za to ne postoji potrebna većina.

Konačni rezultati treba da budu objavljeni najkasnije u ponedeljak 31. oktobar, a manje je izvjesno da bi se to moglo desiti ranije jer je koalicija “Albanci s jednim ciljem” juče podnijela ustavnu žalbu, a to će vjerovatno učiniti i odbor DPS-a u Budvi.

DIK ranije nije usvojio žalbe te dvije političke snage koje su tražili ponavljanje izbora u Budvi, odnosno Ulcinju.

"Vijestima" je rečeno da je koalicija "Albanci s jednim ciljem" podnijela žalbu kojom traži ponavljanje izbora na četiri biračka mjesta u Ulicnju i toliko u Tuzima. To će, kako je rečeno "Vijestima" učiniti vjerovatno i DPS čiji zahtjev da se ponove izbori na nekoliko biračka mesta DIK nije prihvatio jer nije podnijet blagovremeno.

Prema informacijama "Vijesti" u DIK-u bi moglo doći do pat pozicije kada se bude glasalo o konačnom rezultatu. Komisija ima 28 stalna i privremna člana, od kojih će 14 podržati rezultate. Opozicija još nije utvrdila stav u vezi sa tim, ali oni nijesu glasali za preliminarne rezultate.

DPS i partije vladajuće koalicije imaju 13 članova u DIK-u. Glas za konačne izbore daće vjerovatnije i član DIK-a Vlado Dedović (CEMI), koji je podržao preliminarne rezultate jer su vlast i opozicija potpisali zapisnike opštinskih komisija.

Međutim, za odluku koja se donosi većinom glasova ukupnog broja članova, potreban je još jedan glas iz redova opozicije koja u DIK-u ima 14 članova i koja ne priznaje izborni rezultat. Tu se računaju i dva predstavnika Pozitivne Crne Gore koji nijesu glasali ni za preliminarne izbore i, kako saznaju "Vijesti", podržavaju sve stavove opozicionih kolega.

Kada su usvajani preliminarni rezultati, DIK je imao 26 članova, a nakon toga su Stranka srpskih radikala i Bošnjačka demokratska zajednica dobili dva predstavnika u DIK-u. Zakon o izboru odbornika i poslanika ne poznaje mogućnost neizglasavanja konačnih rezultata.

Pravnici, koje su “Vijesti” kontaktirale vjeruju da bio Ustavni sud, koji donosi konačnu odluku u slučaju žalbi na odluku DIK-a, mogao biti izlazna varijanta za proglašenje konačnih rezultata.

Ili, DIK može da utvrdi rezultate bez odlučivanja.

Bonus video: