Odlazi da bi se vratio?

Đukanović će sa mjesta predsjednika DPS-a nastaviti da donosi ključne odluke
71 pregleda 48 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Zoran Đurić
Milo Đukanović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 27.10.2016. 05:22h

I pored odluke da ponovo napusti premijersku fotelju Milo Đukanović će, sa mjesta predsjednika Demokratske partije socijalista (DPS), nastaviti da igra ključnu ulogu u kreiranju državne politike. Sudeći po prethodnim Đukanovićevim povlačenjima sa državnih funkcija, ne treba isključiti da se lider DPS-a nakon pauze kandidauje za predsjednika države ili vrati na čelo vlade.

Predsjednik Instituta Alternativa Stevo Muk smatra da je Đukanovićeva odluka o prepuštanju vođenja vlade Dušku Markoviću dio šireg i dugoročnog plana usaglašenog sa partnerima u zemlji i inostranstvu.

"Vrlo je moguće da je dio tog plana i Đukanovićeva kandidatura na narednim predsjedničkim izborima. Pobjeda na tim izborima bi mu omogućila da učvrsti svoju državnu i političku poziciju, uključujući i pitanje imuniteta", kazao je Muk “Vijestima”.

Lider DPS-a se u dva navrata povlačio sa mjesta premijera, obrazlažući to zamorom od politike i željom da mjesto ustupi mlađima. Iako je nekoliko mjeseci nakon referenduma 2006. tvrdio da je umoran od politike i da želi da se posveti biznisu, na čelo vlade vratio se 2008. kako bi zamijenio Željka Šturanovića, koji je podnio ostavku iz zdravstvenih razloga.

Željom da ustupi mjesto mladima u trenutku kada je Crna Gora stabilna obrazložio je drugo povlačenje 2010. godine, a mjesto premijera prepustio je ministru finansija Igoru Lukšiću. U vladu se vratio dvije godine kasnije, predvodeći izbornu listu vladajuće koalicije, dok je Lukšić morao da se zadovolji mjestom šefa diplomatije. Muk smatra da treće povlačenje neće umanjiti Đukanovićev uticaj.

"On ostaje nesumnjivo najsnažnija politička figura u zemlji, a od njegove volje i odluke će i dalje zavisiti najvažnije odluke u zemlji. Ne vjerujem da na čelu DPS-a može voditi promjeni politike vlade i načina vladanja u zemlji”, tvrdi Muk.

Da povlačenje ne znači i gubitak političkog uticaja, Đukanović je u prethodna dva puta pokazao odlukom da zadrži mjesto predsjednika DPS-a. Funkcioneri te partije u neformalnim razgovorima tvrde da to znači da se ključne odluke prvo donose u stranačkoj centrali, pa u vladi.

Da na partijsku centralu može da računa i budući premijer, Đukanović je potvrdio jučerašnjom porukom u kojoj se, između ostalog, navodi da će "lično, kroz svoj puni politički angažman na čelu DPS-a, pružati snažnu podršku Markoviću i vladi".

Izvršna direktorka Centra za građansko obrazovanje (CGO) Daliborka Uljarević smatra da će Đukanović i dalje pokušavati da kreira državnu politiku.

"Time što zadržava funkciju predsjednika DPS-a, on ostavlja otvorena vrata da i dalje pokuša dominantno oblikovati ključne političke odluke. Međutim, izbor novog nasljednika je nešto drugačiji nego prethodna dva puta. Marković je čovjek koji ima mnogo više moći ali i ambicija", smatra ona.

"Mojim odlaskom Crna Gora ne bi doživjela kataklizmu"

Iako javnosti ni stranačkim kolegama u Glavnom odboru nije objašnjavao razloge za napuštanje Vlade, Đukanović je povlačenje nagovjestio u martu gostujući na ruskoj televiziji "Kiša". On je tada kazao da je ispunio ono što su bili njegovi planovi i očekivanja u politici i da je vrijeme da "u Crnoj Gori razmišljamo o novim generacijama".

Slično se dešavalo i 2006. godine kada je uoči referenduma tvrdio da nakon vraćanja nezavisnosti "sebe vidi u drugačijem profesionalnom angažmanu". Da bi razmišlja o napuštanju državnih funkcija prvi put je kazao 2003. kada je u vladi ugostio podgoričke srednjoškolce.

"Svako ko se na pravi način posveti radu u vladi mora da se umori inače nešto nije u redu. Ne mislim da sam predisponiran za politiku i da bi crnogorska politička scena mojim odlaskom doživela kataklizmu. Za sebe lično znam da imam i neke druge afinitete, kojih bih se tako rado prihvatio, mnogo radije od politike. Mislim da sam zadovoljio sve svoje političke ambicije. Ja sam ekonomista i nadam se da ću u budućnosti ostvariti svoj senzibilitet za biznis", kazao je tada.

Bonus video: