Novu budvansku vlast čekaju fotelje i milionski dugovi

Opština istrajava da ne vraća novac dok tužilaštvo ne utvrdi kolika je šteta načinjena poslom za održavanje postrojenja za tretman otpadnih voda
55 pregleda 9 komentar(a)
Milo Đukanović, Lazar Rađenović, Foto: Vuk Lajović
Milo Đukanović, Lazar Rađenović, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 24.10.2016. 17:33h

Opština Budva ove godine nije uplatila ni cent od šest miliona eura obaveza, koje je ima po osnovu kredita i za održavanje postrojenja za tretman otpadnih voda u naselju Vještica.

Njemačkom partneru se duguje gotovo još polovina te svote za 2015. godinu, pa će devet miliona eura nagomilanih obaveza definitivno pasti na leđa nove vlasti.

Kako se slučaj izgradnje postrojenja u Vještici i pratećeg sistema kanalizacione mreže nalazi pod lupom Specijalnog državnog tužilaštva, to je bio jedan od alibija da Opština ne završava obaveze, insistirajući da se izvrši promjena osnovnog ugovora.

Opština se za izgradnju postrojenja zadužila 58 miliona eura.

Gradonačelnik Srđa Popović u dva navrata pismeno je tražio od njemačke kompanije WTE Wasertehnik iz Esena - da sa njihovim predstavnicima dogovori redefinisanje ugovora, ali oni još nisu ni sjeli za sto.

Njemci kao prvi uslov za početak pregovora traže da Opština plati nagomilani dug, dok Opština istrajava da u namjeri da to ne učini sve dok Specijalno tužilaštvo ne utvrdi kolika je šteta gradskoj kasi načinjena realizacijom tog posla.

Opština je, međutim, ljetos redovno plaćala jednoj podgoričkoj firmi da u Albaniju odvoze mulja, koji nastaje tretmanom otadnih voda.

Godišnje obaveze Opštine po osnovu kredita iznose četiri miliona eura, dok za održavanja postrojenja i cijelog sistema dodatno plaćaju dva miliona eura.

Popović je nedavno ocijenio da “postrojenje gura Budvu u dugoročno ropstvo”, a sada traži da se stavka oko održavanja postrojenja umanji.

Ministar finansija Raško Konjević prije par mjeseci uputio je pismo lokalnoj upravi u Budvi, tražeći da ga obavijeste o stanju kredita za koji je Vlada garantovala...

Država bi, ukoliko Budva nastavi sa konstatnim kašnjenima u izmirivanju obaveza, mogla da se suoči sa aktiviranjem garancija.

Njemačka firma bila je prvorangirana na tenederu, koji je Opština raspisala 2008. godine, tražeći međunarodnog partnera za realizaciju jednog od najvrednijih projekta na Crnogorskom primorju.

Projekat se realizuje kroz javno-privatno partnerstvo lokalne uprave i njemačke kompanije, uz finansijsku podršku Njemačke razvojne banke (KfW).

Oština je uzela kredit od 58.560.000 eura, na 20 godina sa grejs periodom od tri i po godine.

Vlada je na sjednici 30. decembra 2008. dala saglasnost da se Opština Budva kreditno zaduži, a 4. februara 2010. dala saglasnost Ministarstvu finansija da izda državnu garanciju u iznosu od 29.250.000 eura.

Priča o kapitalnom projektu formalizovana je početkom juna 2009. godine, kada je gradska uprava zaključila ugovor sa njemačkom kompanijom WTE Wasertehnik iz Esena.

Postrojenje u Vještici, koje je u oktobru 2014. svečano otvorio premijer Milo Đukanović, od početka dovelo je do brojnih problema, počev od neriješenog pitanja odlaganja otpadnog mulja, do izostanka vraćanja rata za kredit.

Umjesto 58, građani će vratiti oko 120 miliona eura

Iako se Opština kreditom zadužila 58 miliona eura za izgradnju postrojenja, taj iznos će biti dupliran, što je pokazao i izvještaj revizije završnog računa za 2014. Opštine Budva, koji je uradila Državna revizorska institucija.

Obaveza Opštine nakon tri sporazuma iznosi 121.242.541,21 euro, od čega 80 miliona za otpatu glavnice i ostatak za kamate.

Do sada je u realizaciju projekta potrošeno 42 miliona eura, ali već dvije godine iz opozicije ponavljaju da novac nije potrošen zakonito...

Lokalna uprava to negira.

Bonus video: