Vučinović: Trenutak je da HGI da značajniji doprinos u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti

Komentarišući informacije da opozicija predlaže da predstavnici manjinskih partija dobiju premijersko mjesto u slučaju da Vladu formiraju sa opozicionim grupacijama, Vučinović je rekla da je HGI odgovoran politički subjekt
27 komentar(a)
Marija Vučinović, Foto: HGI
Marija Vučinović, Foto: HGI
Ažurirano: 23.10.2016. 12:26h

Polazna osnova za formiranje nove Vlade biće nastavak evroatlanskih integracija, poručila je predsjednica Hrvatske građanske inicijative (HGI), Marija Vučinović, navodeći da toj stranci na prvom mjestu nijesu funkcije, već principijelnost u sprovođenju programa i zacrtanih ciljeva.

Vučinović je podsjetila da će HGI u vezi sa formiranjem vlade prvo razgovarati sa predstavnicima manjina, koje su na izborima obezbjedile parlamentarni status.

Prema njenim riječima, sa predstavnicima manjina HGI je i do sada imala odličnu saradnju, koja je kvalitetno funkcionirala u prethodne četiri godine.

„Predstojeće sedmice imaćemo razgovore sa kolegama iz Bošnjačke stranke i koalicije Albanci odlučno i vjerujemo da će naša zajednička odluka biti u korist građana i države Crne Gore“, rekla je Vučinović agenciji MINA.

Vučinović je kazala da će jedan od važnih polaznih osnova za formiranje nove Vlade biti dalji nastavak evroatlanskih integracija, koje su stranačko opredjeljenje te partije od njeog osnivanja 2002.

„Tu su svakako, sigurnost i stabilnost države Crne Gore i nepovredivost njenih granica. Tek nakon toga, možemo govoriti o drugim zahtjevima, naravno, u dogovoru sa predstavnicima manjinskih stranaka“, pojasnila je Vučinović.

Ona je istakla da bezbjednost i sigurnost Crne Gore ne smiju biti dovedeni u pitanje na bilo koji način.

Vučinović je rekla da HGI nikada, od svog postojanja, nije i neće u prvi plan isticati svoje lične interese.

„Ali to nikako ne znači da nije sazreo politički trenutak da i HGI, kao legitimni predstavnik autohtone zajednice, ravnopravne sa svim građanima u Crnoj Gori, dobije priliku da u strukturama izvršne i zakonodavne vlasti da još značajniji doprinos“, ocijenila je Vučinović.

Komentarišući informacije da opozicija predlaže da predstavnici manjinskih partija dobiju premijersko mjesto u slučaju da Vladu formiraju sa opozicionim grupacijama, Vučinović je rekla da je HGI odgovoran politički subjekt.

„Tako da nama na prvom mjestu nijesu funkcije, već principijelnost u sprovođenju sopstvenog programa i zacrtanih ciljeva, zbog kojih su nas građani i podržali“, navela je Vučinović.

Ona je poručila da su HGI građani i država Crna Gora na prvom mjestu, i da nikad neće odstupati od principa, koji su neupitni, radi lične koristi, a na štetu crnogorskog društva.

„Crna Gora ima još mnogo posla kako bi ispunila sve neophodne zahtjeve za pristupanje Evropskoj uniji i NATO-u i svi odgovorni politički subjekti moraju da pruže snažnu potporu tim procesima u cilju stabilizacije i demokratizacije cijelog društva“, smatra Vučinović.

Bonus video: