Apel Nimanbeguu nakon izbora: Sad je momenat za pomoć Solani

Iz Društva podsjećaju da, i ako su stručnjaci istakli da je samom proizvodnjom soli i uz dodatnu ponudu posmatranje ptica dovoljno za ekonomsku samoodrživost Solane, Ministarstvo turizma i održivog razvoja ne popušta, i dalje planira izgradnju hotela na industrijskoj zoni Solane
4 komentar(a)
Genci Nimanbegu, Foto: Savo Prelević
Genci Nimanbegu, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 23.10.2016. 08:00h

Društvo “Dr Martin Šnajder-Jakobi” apelovalo je juče na poslanika Gencija Nimanbegua da pomogne u zaštiti ulcinjske Solane.

“Kako formiranje nove-stare centralne vlade zavisi od manjinskih partija, u ovom slučaju i od stranke "Albanci odlučno", apelujem i podsjećam da ste se kao član Udruženja “Dr Martin Šnajder-Jakobi” sa svojim članstvom potvrdili da ćete se zalagati i pomoći na zaštiti Solane”, piše u otvorenom pismu Nimanbeguu, koje je potpisala članica Društva Zenepa Lika.

Ona je Nimanbegua podsjetila da je kao odbornik Skupštine opštine Ulcinj dao saglasnost na sjednici održanoj 30. septembra 2014, na kojoj su "jednoglasno” usvojeni zaključci i odluke da Solana treba da bude zaštićena kao “spomenik prirode” i da je jedina namjena tog prostora “proizvodnja soli”.

“Na javnoj raspravi koja je održana 17. februara 2016. kazali ste jasno da ulcinjska Solana treba da bude zaštićena i da na tom prostoru treba planirati samo proizvodnju soli. Rekli ste u javnosti da nećete dati vašu saglasnost na predlog PUP-a ako se Valdanos ne bude vratio pravim vlasnicima. Ali niste spominjali ulcinjsku Solanu”, navodi se u pismu. Podjseća se da je u Prostorno - urbanističkom planu na prostoru Ulcinjske solane predviđeno "područje za turističku valorizaciju" tzv "Eco-Lodge" gdje je planirano oko 200 kreveta. “U istom planu je Ulcinj istaknut kao grad za razvoj "masovnog turizma". Vi bolje od mene znate o čemu se ovdje radi. Danas je u PUP-u planirano 200 kreveta, ali se time Prostornom planu za posebne namjene za obalno područje pruža mogućnost da predvide više ležaja. I ne samo to, sa time se daje mogućnost pretvaranje društvenog, tj. državnog zemljišta u privatno”, navodi se.

Iz Društva podsjećaju da, i ako su stručnjaci istakli da je samom proizvodnjom soli i uz dodatnu ponudu posmatranje ptica dovoljno za ekonomsku samoodrživost Solane, Ministarstvo turizma i održivog razvoja ne popušta, i dalje planira izgradnju hotela na industrijskoj zoni Solane.

“Gdine Genci Nimanbegu, vrlo dobro znate da je Ministarstvo turizma i održivog razvoja ignorisalo i ignoriše godinama zaključke, odluke institucije koje vi predstavljate (SO Ulcinj), mišljenje i želje građana Ulcinja, NVO sektora, evropske institucije, itd. Dokle više? Poslaniče Genci Nimanbegu, apelujem na vas da se ne "odreknete" ovih posebnih i jedinstvenih bisera prirode. Vrijeme je da se u Ulcinju ponovo proizvodi! Vrijeme je da se Ulcinju vrati pozitivan imidž, za dobrobit svih građana! Vrijeme je da se vrati dostojanstvo i savjesnost za jedinstven prostor po kojem ovaj grad treba da bude prepoznatljiv u cijelom svijetu. Dovoljno se prostora devastiralo i samim tim urušio identitet Ulcinja, zbog neodgovornosti i nepostojećih strategija!”, navodi se u pismu Nimanbeguu.

Bonus video: