Dajte dokaze da izbori nisu bili fer i imate podršku Evropske unije

Opozicija mora da dokaže da izbori nisu bili slobodni i da to nije pitanje spora između vlasti i opozicije, nego vladavine prava
100 pregleda 64 komentar(a)
Florijan Biber (Novine), Foto: Sisi Furgler
Florijan Biber (Novine), Foto: Sisi Furgler
Ažurirano: 23.10.2016. 06:44h

Evropska unija će stati uz crnogorsku opoziciju samo ukoliko dostavi valjane dokaze da izbori nisu bili fer i ubijedi je da to nije pitanje spora između vlasti i opozicije, nego vladavine prava i demokratije, poručio je profesor sa Univerziteta u Gracu i član Savjetodavne grupe Balkan u Evropi Florijan Biber.

Još jedan izazov “po opoziciju biće da nađe saveznike u EU, jer je bije glas da je proruska i antireformska”, kaže Biber. “Mnogo toga biće jasnije kada, za nekoliko nedjelja, Evropska komisija objavi godišnji izještaj o napretku Crne Gore. Za opoziciju je ključno da pruži uvjerljive dokaze da su rezultati izbora bili ozbiljno sporni. Samo u tom slučaju će moći da dobije međunarodnu podršku," kazao je Biber za "Vijesti".

On je naveo da nije bitna podrška samo međunarodne zajednice, već i posmatrača. "U Makedoniji, odluka opozicije da bojkotuje parlament dugo je doživljavana kao polarizacija između vlade i opozicije umjesto kao ozbiljniji problem. To je promijenio samo skandal sa masovnim prisluškivanjem", pojasnio je profesor za "Vijesti". Najviši predstavnici EU, šefica diplomatije Federika Mogerini i komesar za proširenje Johanes Han, u zajedničkom saopštenju su poslije izbora zatražili da sve slučajeve neregularnosti nadležni treba da ispitaju i pozabave se nedostacima koje su međunarodni posmatrači zabilježili na izborima u Crnoj Gori.

Na pitanje da li očekuje da će nadležni odraditi valjan posao, Biber je ocijenio da su one pod kontrolom vladajuće partije. "Naravno da ne. Mora biti sprovedena nezavisna istraga, ne samo po pitanju neregularnosti, već i o drugim apsketima koji su uticali na izbore, kao što je hapšenje navodnih 'terorista' na izborni dan", kazao je za "Vijesti". Biber je dodao da problemi koji su zabilježeni na izborima u nedjelju su dio većeg problema - snažne dominacije jedne stranke, koji nije jedinstven samo za Crnu Goru, već se može naći i u Srbiji i Makedoniji. Crnoj Gori predlaže slučaj iz Makedonije. "Ono što je potrebno je reforma procesa koji bi prekinuo ovaj monopol vlasti. U Makedoniji je takozvani Priebov izvještaj bio dobra stvar. To je bio izvještaj stručnjaka, koji je istraživao probleme sa vladavinom prava i partijskom kontrolom, i iznio specifične i veoma kritične preporuke. Mnogo je važnije promijeniti ove strukture od novih izbora”, kazao je on.

Na pitanje da li isključuje nove izbore, on je kazao da ne vidi razlog da se to desi osim u slučaju da jasno pokaže da su oni bili toliko sporni da moraju biti ponovljeni. Prema njegovoj ocjeni, nova vlada neće imati veliku većinu i stoga bi mogla biti nestabilna.

Bonus video: