VISOK STEPEN TRANSPARENTNOSTI

"Crna Gora doprinijela izgradnji mjera povjerenja i bezbjednosti u Evropi"

Tokom posjete Vazduhoplovnoj bazi, komandant Vazduhoplovstva Živko Pejović je prezentovao misiju i zadatke, organizaciju i kapacitete Vazduhoplovstva, kao i mogućnosti Centra za obuku pilota helikoptera
67 pregleda 1 komentar(a)
OEBS, Ministarstvo odbrane, crnogorska Vojska, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
OEBS, Ministarstvo odbrane, crnogorska Vojska, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
Ažurirano: 21.10.2016. 16:09h

Crna Gora je pokazala visok stepen transparentnosti doprinoseći izgradnji mjera povjerenja i bezbjednosti u Evropi, ocijenili su delegati OEBS-a u razgovoru sa predstavnicima Ministarstva odbrane i crnogorske Vojske.

Ministarstvo i Vojska Crne Gore (VCG) su od 18. do 21. oktobra organizovali, za 26 delegata iz 17 država članica i Misije OEBS-a u Podgorici, posjetu kasarni „Milovan Šaranović“ u Danilovgradu i Vazduhoplovnoj bazi u Golubovcima, u skladu sa Bečkim dokumentom 2011.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, zamjenik načelnika Generalštaba VCG, Rajko Pešić, upoznao je goste sa misijama, zadacima, organizacionom strukturom, angažovanju u međunarodnim misijama, sprovedenim reformama i ostalim aktivnostima VCG.

Posjeta kasarni „Milovan Šaranović“ organizovana je u Centru za obuku.

Komandant Centra, Željko Žegarac predstavio je osnovne zadatke, kapacitete i angažovanje Centra.

„Prikazani su smještajni, servisni i kabinetski uslovi, kao i realizacija jezičkih kurseva. Tokom obilaska poligona za obuku, predstavljena je obuka u brzoj paljbi i obuka sa minsko-eksplozivnim sredstvima sa nedavno primljenim vojnicima“, navodi se u saopštenju.

Pokazana je, kako se dodaje, i praktična priprema kontigenta vojnika za upućivanje u sastav multinacionalnih snaga u misiji „Resolute Support“ u Avganistanu.

Tokom posjete Vazduhoplovnoj bazi, komandant Vazduhoplovstva Živko Pejović je prezentovao misiju i zadatke, organizaciju i kapacitete Vazduhoplovstva, kao i mogućnosti Centra za obuku pilota helikoptera.

“Posjetioci su jedinstveni u ocjeni koja će biti proslijeđena svim članicama OEBS-a, da je Crna Gora pokazala visok stepen transparentnosti, dajući doprinos izgradnji mjera povjerenja i bezbjednosti u Evropi“, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, posebno je pozitivno ocijenjeno uključivanje Mornarice u prikaz, iako nije obuhvaćena Bečkim dokumentom 2011.

„Naime, u Luci Bar je gostima prikazan i dio vježbe 'Plavi horizont', u koju su uključene i jedinice vojne policije, ABHO, inžinjerijske, sanitetske i druge jedinice VCG“, pojašnjava se u saopštenju.

Komandant Mornarice, Darko Vuković, saopštio je da je cilj vježbe priprema za odgovor na eventualnu migrantsku krizu.

Iz Ministarstva navode da se posjeta organizuje jednom u pet godina, za sve zemlje OEBS-a, sa ciljem da se na transparentan način iskaže doprinos jačanja povjerenja i bezbjednosti u Evropi.

Preporučujemo za Vas