Ponavljanje glasanja: DF bi mogao da izgubi mandat, četiri partije ga jure

DIK za sada je odučio da se ponovi glasanje na po jednom biračkom mjestu u Podgorici i na Cetinju, dok bi se glasanje moglo ponoviti i na nekim biračkim mjestima u Budvi
57 pregleda 70 komentar(a)
Izbori 2016., Foto: Boris Pejović
Izbori 2016., Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 21.10.2016. 06:01h

Nakon odluke Državne izborne komisije (DIK) da se ponovi glasanje na dva biračka mjesta, Demokratski front bi mogao izgubiti jedno poslaničko mjesto koje bi moglo pripasti Socijaldemokratama, Bošnjačkoj stranci, Demokratama ili zbirnoj albanskoj listi, kazao je predsjednik Upravnog odbora centra za monitoring (CEMI) Zlatko Vujović.

DIK za sada je odučio da se ponovi glasanje na po jednom biračkom mjestu u Podgorici i na Cetinju, dok bi se glasanje moglo ponoviti i na nekim biračkim mjestima u Budvi.

Vujović, čija je NVO imala posmatrače na parlamentarnim izborima, ističe da se za mandat na tim mjestima bore četiri liste, i to ako se ne ulazi u analizu rezultata na prethodnim izborima na ovim biračkim mjestima, odnosno ako se uzimaju se u obzir samo glasovi sa biračkih mjesta na kojima su prebrojani glasovi.

“Najbliži mandatu su albanska zbirna lista, zatim SD, BS i Demokrate. Najbliži da izgubi mandat je Demokratski front. Ovo je pod pretpostavkom da svi ostali ostaju na istom. No, mi u ovom trenutku ne znamo na koliko biračkih mjesta će biti ponovljeno glasanje”, rekao je Vujović za “Vijesti”.

On je dodao da treba vidjeti kakav je odnos snaga na tim biračkim mjestima. “Stoga projektovanje scenarija je otežano. No, isto kao sto DPS može taktičkim glasanjem pokušati da poboljša izborni rezultat nekom od koalicionih partnera, tako isto može da odgovori i opozicija”, kazao je Vujović, navodeći da se može očekivati igra nadmudrivanja i pritiska na birače koji glasaju nabiračkim mjestima na kojima će biti ponovljeno glasanje.

“CeMI će analizirati prigovore kojim se traži ponavljanje izbora u Budvi. Dosad usljed kratkih rokova to nijesmo bili u prilici, takođe će biti predmet posebne analize kompletan proces isticanja prigovora i odlučivanje po njima” kazao je on.

Na lokalnim izborima u Kolašinu, nakon ponovljenog glasanja u selu Đuđevina, DPS je izgubio mandat, a koalicija SDP-a i Pozitivne dobla je dodatni. Predstavnici vlasti tada su optužili čelnike opozicije da su sugerisale svojim biračima u Đuđevini da podrže SDP kako bi sa tom strankom preuzeli vlast u Kolašinu.

Bonus video: