"Opozicija nije dovela u pitanje rezultate ni na jedan način"

“Upravo o tome je odlučivao DIK.Kako je neko izrazio politički stav u DIK da ne podrži rezultate, na šta ima legitno pravo,kada svi članovi DIK-a imaju zadatak da štite zakonitost izboren procedure a ne da se vode partijskim interesima kada donose ove odluke”
76 pregleda 0 komentar(a)
Vlado Dedović, Foto: CEMI
Vlado Dedović, Foto: CEMI
Ažurirano: 19.10.2016. 13:43h

Član Državne izbore komisije Vladi Dedović (CEMI) rekao je da je juče glasao za odluku kojom su samo verifikovani stavovi opštinskih izbornih komisija, čije su zapisnike potpisali predstavnici vladajućih I opozicionih partija.

Povodom kritika da je glasanjem za privremene rezultate izbora sta o na stranu vlasti, Dedović je na pres konferenciji objasnio da je ni jedna partijaa nije izrazila rezervu prema projekcijama izbornih rezultata CDT-a I CEMI-ja, da su neki zbog loših rezultata podnijeli su ostavke a drugi bili puni ličnog I partijskog zadoovljstav projekcijama rezultata.

“Upravo o tome je odlučivao DIK.Kako je neko izrazio politički stav u DIK da ne podrži rezultate, na šta ima legitno pravo,kada svi članovi DIK-a imaju zadatak da štite zakonitost izboren procedure a ne da se vode partijskim interesima kada donose ove odluke”, rekao je on.

Dedović je rekao da DIK nije odlučivao o regularnosti izbora, već o prebrojanim glasovima.

Komentarišući incident u hiolu DIK-a kada je predsjednik Budimir Šaranović prijetio predstavnicima opozciiej, on je kazao da je to bilo uoči glasanja I da je on bio u sali I da mu nije prisustvovao. On je kazao da izvještaji opštinkih izbornih komisija ne sadrže prigovore na rezultate, te da su ih predstavnici partija uredno potpisali.

Od 1.206 biralkih mjesta u zapisnicima postoje primjedbe na procedure brojanja glasova na samo tri biralčka mjesta- I to broj 11 I 12 u Andirjevici I biračko mjesto broj 12 u Podgorici. U izvještaju OIK su promjedbe na postupak glasanja na 11 biračkih mjesta, ali ni jedan na utvrdjivanje rezultate izbora.

Ja nisam bio vezan ničijim partijskim ni partikularnim interesom,već sam štitio zakonom propisanu procedur u kojoj je DIK trebalo da utvrdi privremene rezultate.

“Cilj učešća civilnog sektora u radu DIK-a je da se u zakonskoj procedure odlučuje, žao mi je što sam usamljen u tome jer po pravilu kada su bitne odkluke u pitanju medju članovima vlada partijski interes”, kazao je.

Dedović je kazao da je DIK danas prihvatio njegov zahtjev da s ezapisnici objave na sajtu, što je bio uslov da nastavi sa radom u tom tijelu.

“Da bi svi racionalnije I više argumenata a sa manje politikanstva dali odgovor na ovu stvar”, kazao je.

Dedović je kazao da je član DIK-.a od oktobra 2012. I da niko nikada nije utucao na njegove odluke.

Kazao je da se danas ne pravda, već da objašnjava svoju odluku za koju smatra da je zakonita I da bi je ponovio.

Na pitanje da li bi odluka prošla da nije glasao za nju,on je kazao da ni u jednom trenutku nije preispitivao sebe.

Bonus video: