Oktobarski “izbori“ 2016. – moj pogled i prognoza

Napomena: Ovaj tekst je napisan u četvrtak, tri dana prije “izbora“, a administrator portala PCNEN je zamoljen da ga učini vidljivim na dan “izbora“, u 20h, poslije zatvaranja biračkih mjesta. To iz razloga da me opozicija i njeni glasači ne bi optužili za širenje defetizma pred “izbore“ i da radim “po nalogu UDBE“.
0 komentar(a)
izbori 2016, glasanje, Foto: Savo Prelević
izbori 2016, glasanje, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 19.10.2016. 06:59h

• Oktobarski “izbori“ će biti kao svi dosadašnji, što znači potpuno neregularani, uprkos “Vladi izbornog povjerenja“. Pritisci, ucjene i kupovina glasova su čak bili izraženiji nego na prethodnim “izborima“, a sve iz “afere Snimak“ je nebrojeno puta ponovljeno.

• Moja prognoza je da će DPS sa satelitima opet “pobjediti“, uz do sada neviđene mahinacije. Đukanović i klika oko njega vlast neće predati mirnim putem.

• Opozicija nam ne valja boba i nikada nije valjala. Uprkos svim mehanizmima kojim raspolaže vlast, iole pristojna opozicija bi, poslije svega, na ovim izborima prosto desetkovala DPS. Podsjetiću da opozicija nije bila u stanju čak ni da sjedne zajedno za isti sto cijeli predizborni period, a kamoli da pokuša osmisliti zajedničku strategiju i osnovne principe zajedničkog djelovanja.

• Opozicionu kampanju su karakterisali stalni međusobni napadi i borba za otimanje opozicionog biračkog tijela a ne pridobijanje novih glasača. U tome je prednjačio Demokratski front, koalicija Ključ je stidno uzvraćala, jedino su Demokrate ostale po strani u toj pljuvačini koja je bila najbolja propaganda za DPS i najbolje oruđe za povećanje broja apstinenata i bojkota “izbora“ dijela opoziciono nastojenih građana.

• Demokratski front je imao kampanju u finasijskom smislu nestvarnu za neku opozicionu partiju. Takvom kampanjom, optužbama i svađom sa ostalom opozicijom, te zapaljivom retorikom povratio je dio biračkog tijela ali je smanjio šanse opozicije da smijeni DPS.

• Neuključivanjem u koaliciju Alternative, BDZ-a i Otpor beznađu, Ključ je propustio šansu da ostvari neuporedivo bolji rezultat od onog koji će ostvariti: privuče apstinente i manjine, bude pravi stožer opozicije, i ugrozi DPS. Na kraju će se vjerovatno ispostaviti da će ti glasovi bili odlučujući. Alternativa, BDZ i Otpor beznađu imaju zajedno oko 3 do 4 % glasova ali bi koaliciji Ključ donijeli 5-6% na ovim “izborima“ koji bi moguće bili presudni za pobjedu opozicije.

• U finišu kampanje došlo je do kakvog – takvog “pomirenja“ između Demokratskog fronta i Ključa, a to pomirenje će, čini mi se, platiti Demokrate Bečića kroz lošiji “izborni“ rezlutat“.

REZULTATI:

• Iako i Demokratski front i Ključ bombraduju javnost procentima podrške koji se kreću od preko 20 pa do čak 30%, mislim da će Kluč imati maksimalno 15% glasova a DF najviše 18%. Malo će biti onih koji će uzjahati Đukanovića.

• DF, Ključ i Demokrate će zajedno imati 39 do 40% glasova (moja prognoza). SDP će vjerovatno preći cenzus i imati oko 4%. Sa takvim rezultatotom DPS sa sateltima će biti pobjednik, izuzev kada bi uz takav rezlutat Alternativa i BDZ prešli cenzus. Za BDZ je to nemoguće jer će tzv.BS uz pomoć DPS-a preći građanski cenzus.

• DPS će sam osvojiti oko 36% glasova. Osvojio bi(uz krađu na izborni dan) između 37 i 38%. Međutim, DPS će po mojim informacijama svojim glasovima pogurati tzv. Bošnjačku stranku da pređe građanski cenzus preusmjerivši nekoliko stotina svojih glasova (koliko BS-u nedostaje), i par hiljada prema SD-u ili Pozitivnoj. Tom manipilacijom i kombinatorikom DPS dobija nedostajuće mandate. To jest, gubeći jedan mandat preusmjeravanjem oko 3500 glasova prema SD ili Pozitivnoj (vjerovatnije SD-u jer ima manje nedostajućih glasova za cenzus), odnosno oko 500 nedostajućih glasova prema BS-u, DPS gubi jedan mandat a dobija šest! Uz te, i tri manjnska mandata, DPS će imati 3 do 5 mandata više od opozicije i SDP-a zajedno. Bez takve manipulacije, DPS bi izgubio izbore, imao bi zajedno sa manjinskim partijama vjerovatno 1, a moguće i 3 mandata manje od opozicije i SDP-a zajedno. Da budem još jasniji zbog onih koji ne poznaju izborne propise i pravila: Niti BS, niti SD i Pozitivna imaju dovoljno glasova za cenzus (3%). Manjinskih mandata je tri. BS-u fali oko 500 glasova da pređe građanski cenzus, SD-u oko 3 500, Pozitivnoj 5-6000 glasova. DPS će instrutirati dio svojih sigurnih glasača da daju svoje nedostajuće glasove BS-u i SD-u. Izgubiće nepun mandat a dobiti 6 mandata (tri BS-a, i tri SD-a), te će uz manjinska tri manadata imati u startu, za opoziciju nedostižnih 9 mandata više. Vjerovatno neće pogurati i Pozitivnu jer bi DPS onda pao na 32-33% i sve bi bilo više nego očigledno.

• Ako se moja izborna prognoza ostvari, situacija će se radikalizovati. Opozicija, prije svih DF će tražiti da se “izbori“ ne priznaju.

• Čeka nas burna, sigurno gladna i politički nestabilna jesen i zima, a ovi “izbori“ neće rješiti ništa, naprotiv, iskomplikovaće političku situaciju i dovesti je do usijanja.

• Izlaznost će biti manja za 2-3 procenata u odnosu na prethodne “izbore“.

• Mnogi od nas će poslije ovih “izbora“ izgubiti i nadu makar.

P.S. Da je “nezavisni“ Državni tužioc izdao nalog za prisluškivanje telefona samo desetak bilo kojih od nekoliko hiljada svima poznatih terenski aktivista DPS-a na dan “izbora“, u snimljenim razgovorima bi imao sve što mu je potrebno za procesuiranje i njih i vrha partije. Kako ovo Državni tužilac zna kao i ja, to sve govori o njemu i Tužilaštvu.

Preuzeto sa: pcnen.com

Bonus video: