Moskva: Vlast bi trebalo da uvaži stav polovine građana CG o NATO

Zaharova je rekla da rezultati izbora u nedelju ponovo "pokazuju duboki raskol u crnogorskom društvu o cijelom nizu pitanja, prije svega o spoljnoj politici te balkanske države, njene perspektive pripajanju NATO-u"
75 pregleda 18 komentar(a)
Marija Zaharova, Foto: Instagram
Marija Zaharova, Foto: Instagram
Ažurirano: 18.10.2016. 16:06h

Moskva smatra da posle parlamentarnih izbora u Crnoj Gori predstoje složeni pregovori o formiranju koalicije, pošto nijedna partija nije dobila neophodnu većinu, izjavila je agenciji Beta portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Ona je navela da se Moskva nada da će novi organi vlasti uzeti u obzir mišljenje skoro polovine građana Crne Gore koji su podržali partije koje se zalažu za sprovođenje referenduma o pristupanju zemlje Alijansi.

Zaharova je rekla da rezultati izbora u nedelju ponovo "pokazuju duboki raskol u crnogorskom društvu o cijelom nizu pitanja, prije svega o spoljnoj politici te balkanske države, njene perspektive pripajanju NATO-u".

"Računamo da će novi organi zakonodavne i izvršne vlasti uvažiti mišljenje naroda Crne Gore: praktično polovina birača je dala svoje glasove partijama koje se zalažu za sprovođenje referenduma o tome", navela je Zaharova.

Prema njenim riječima, važan momenat je izveštaj Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava OEBS-a (ODIHR), u kojem je navedeno da je postojalo "ograničavanje slobode mišljenja u crnogorskim medijima, što je uticalo na dostup birača analitičkim informacijama".

Ona je rekla da je Moskva obratila pažnju na izjavu crnogorskih partija, koje su, po preliminarnim podacima dobile 39 mandata, o nepriznavanju rezultata izbora zbog saopštenja o hapšenjima lica pod sumnjom da su pripremala državni prevrat.

"Polazimo od toga da ta epizoda mora da bude detaljno i transparentno izučena", navela je Zaharova.

Bonus video: