Reporteri bez granica: Kršenje i zabrana slobode govora u CG

"Blokiranje aplikacija ovog tipa u demokratskim zemljama na dan parlamentarnih izbora vodi kršenju i zabrani slobodi govora, te navodi sumnju da bi vlasti mogle da utiču na slobodno izjašnjavanje građanja prilikom glasanja"
56 pregleda 2 komentar(a)
Viber, Foto: Thetechblock.com
Viber, Foto: Thetechblock.com
Ažurirano: 18.10.2016. 13:49h

Organizacija Reporteri bez granica (RSF) osudila je privremeno ukidanje WatsApp-a i Viber-a za vrijeme parlamentarnih izbora u Crnoj Gori.

Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP) naložila je svim telekomunikacionim operatorima da isključe mogućnost korišćenja aplikacija Viber, WhatsApp i drugih sličnih servisa, koji su tokom dana upotrijebljene za neželjenu komunikaciju sa korisnicima.

IZ RSF-a podsjećaju da su se te dvije mreže bile zabranjene na nekoliko sati 16. oktobra, a konstatovali su takođe i hapšenje 20 državljana Srbije koji su navodno planirali teroristička delanja na prostoru naše zemlje. Policija je takođe postavila barijere ispred Skupštine kako bi sprečila moguće proteste nakon objavljivanja rezultata.

Iza kulisa, RSF-u napominje da su zbog mogućih scenarija nasilja, terorističkih akata i protesta, vlasti pokušale da zabranom WatsApp-a i Viber-a i time spriječe javnu prepisku između građana.

"Blokiranje aplikacija ovog tipa u demokratskim zemljama na dan parlamentarnih izbora vodi kršenju i zabrani slobodi govora, te navodi sumnju da bi vlasti mogle da utiču na slobodno izjašnjavanje građanja prilikom glasanja. Tim principom, kvare izborni proces", izjavila je Polin Ades-Mevel, predsjednica Reportera bez granica.

RSF je takođe podsjetio da je Crna Gora na 106. mjestu od 180 država što se tiče indeksa novinarske slobode.

Bonus video: