HRA: Isključivanje Vibera i WhatsApp-a je protivustavno

"Nije bilo srazmjerno cilju - da se spriječi komunikacija političke poruke u cilju zaštite časti i ugleda pomenute političke partije", rekli su iz HRA
6 komentar(a)
Viber, Whatsapp, Foto: Shutterstock
Viber, Whatsapp, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 17.10.2016. 14:44h

Isključivanje aplikacija Viber i WhatsApp protivno je slobodi izražavanja i Ustavu Crne Gore, ocijenjeno je iz Akcije za ljudska prava (HRA).

"Potpuno isključivanje aplikacija od telekomunikacionih operatera u Crnoj Gori i Agencije za elektronske komunikacije, zbog toga što je jedan broj korisnika dobio poruku da politička stranka na vlasti navodno kupuje glasove, bilo protivno slobodi izražavanja i Ustavu, koji kaže da samo nadležni sud može spriječiti širenje informacija i ideja putem sredstava javnog obavještavanja iz Ustavom usko definisanih razloga", pojasnili su iz HRA.

Oni smatra da isključivanje aplikacije nije bilo neophodno u demokratskom društvu.

"Nije bilo srazmjerno cilju - da se spriječi komunikacija političke poruke u cilju zaštite časti i ugleda pomenute političke partije", rekli su iz HRA.

Oni smatraju da to što je jedan broj korisnika tih aplikacija dobio (neželjenu) političku poruku, nije dovoljno opravdanje da se pribjegne, kako su kazali, tako drastičnoj mjeri i svim korisnicima suspenduju sve komunikacije, bez njihove volje i prethodnog upozorenja.

"Član 145, tačka 4 Zakona o elektronskim komunikacijama omogućava Agenciji da naredi operaterima da, neograničeno, suspenduju internet i telefonsku komunikaciju ako nađe da je to ”opravdano u slučajevima prevare ili zloupotrebe", naveli su iz HRA.

HRA smatra da taj član Zakona o elektronskim komunikacijama u principu omogućava proizvoljno i neograničeno ograničavanje internet i telefonskih komunikacija u Crnoj Gori, i navodi da je zbog toga suprotan međunarodnim ugovorima o ljudskim pravima i Ustavu Crne Gore.

Oni su najavili da će zbog toga podnijeti inicijativu Ustavnom sudu da ga proglasi neustavnim.

"U međuvremenu apelujemo na Agenciju da vodi računa da iznad Zakona o elektronskim komunikacijama postoji i Ustav Crne Gore i međunarodni ugovori o ljudskim pravima i da se uzdrži od primjene ovog člana do odluke Ustavnog suda", kazali su iz HRA.

Oni su podsjetili na stav Komiteta Ujednjenih nacija za ljudska prava i Evropskog suda za ljudska prava da svako ograničavanje pristupa internetu, uključujući i rad operatera koji omogućavaju taj pristup, mora biti u skladu sa međunarodnim standardom slobode izražavanja, srazmjerno legitimnom cilju i neophodno u demokratskom društvu.

"To znači da ograničenja moraju biti precizno propisana, moraju obezbijediti sudsku kontrolu da bi se spriječile zloupotrebe i ne smiju, na primjer, omogućiti da se zabrani objavljivanje materijala samo zato što kritikuje vlast", naveli su iz HRA.

Oni su podsjetili da je operater M:tel saopštio da su, prema nalogu Agencije, operatori bili dužni da sprovedu mjeru privremene zabrane korišćenja navedenih aplikacija, jer su upotrijebljene za neželjenu komunikaciju.

Bonus video: