DPS izgubio Budvu, opozicija uzela 18 mandata

Iz DPS-a su saopštili da ništa još nije gotovo i da se nadaju 13, možda čak 14. mandatu nakon prebrojavanja svih glasova
732 pregleda 0 komentar(a)
Budva, Foto: Vuk Lajović
Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 16.10.2016. 23:22h

Opozicone stranke u Budvi poglasile su večeras pobjedu, navodeći da četiri izborne opozicione liste imaju ukupno 18 odbornika od 33 koliko broji lokalni parlament. Iako je dosadašnji gradonačelnik Budve i nosilac liste DPS Srđa Popović kazao da „još ništa nije gotovo“, tj. da još nijesu izgubili vlast, jer nijesu prebrojani glasovi sa tri izborna mjesta, najjače opozicione stranke Demokratska Crna Gora i Demokratski Front, koje su osvojile po sedam odborničkih mandata, nijesu krile oduševljenje, da je nakon punih 11 godina, DPS “skinut“ sa vlasti.

“Anti DPS–ovske snage u Budvi, prevenstveno Demokrate ostvarile pobjedu nad organizvanom kriminalnom grupom budvanskog DPS i da je sa njima definitivno kraj u Budvi. Proglašavam pobjedu anti DPS snaga i poraz organizovane kriminalne grupe“, poručio je potpredsjednik Demokratske Crne Gore Mijomir Pejović.

Nosilac liste Demokrata Dragan Krapović kazao je da je sad potrebno stprljenje, prisebnost, ozbiljnost.

“Ajmo sjednuti za sto, zasući rukave, napraviti ovu vlast i da Budva konačno, polsije dužeg perioda krene naprijed“, kazao je Krapović, zahvalivši se svim volonterima koji su doprinjeli velikoj pobjedi.

On je kazao da su četiri opozcione liste ušle u lokalni parlament- Demokrate, DF, “Budva mora“- URA, SDP i LP, i koalicije “Bura budi Budvu“- SNP, DEMOS i da zajedno imaju 18 odbornika.

“Ove partije su prije izbora potpisale i sporazum. Vlast bi trebalo napraviti na čvrstvim principima, sa pristupom koji potpuno po strani stavlja pojedinačne interese ili blo kakve ideološke matrice. Moramo se okrenuti radu, ozbiljnosti“, kazao je Krapović navodeći da su se tokom izbornog dana od strane DPS radile mnoge ružne stvari, kršenje izbornog zakona i teške povrede izbornog procesa o čemu su Demokrate prikupile dokaze.

Nosilac liste DF Marko – Bato Carević poručio je da je vlast u Budvi prmijenjena polsije više od deceniju.

“Stigla je sloboda, stigla je demokratija, neki novi ljudi. Ono što smo i obećali, to se i obistinilo, da će DF sa svojim koaliconim partnerima promijeniti vlast u Budvi“, kazao je Carević i zahvalio se timu mladih ljudi koji su nesebično radili na pobjedi Fronta.

Nosilac liste DPS Srđa Popović poručio je da je opozicija prerano proglasila pobjedu.

“DPS je najjača partija u Budvi, još nemamo sve rezultate sa svih izbornih mjsta. Mi se borimo za 13, možda i 14. mandat i vijdećemo šta će biti“, kazao je Popović.

Nosilac liste “Budva mora“- URA, SDP i LP Božena Jelušić zahvalila se svima koji su glasali za tu koaliciju.

“Prema dosadašnjim rezultatima koje su mediji objaili, mi bi navodno trebalo da imamo dva mandata. Iako je jedna, očigledno je da smo tas na vagi, što je dobra vijest, ali ono što sigurno znam i obećavam građanima Budve učinićemo sve da se budvanski resusri ne rasprodaju i da ono što ima narednim generacijama stvori uslove za bolji život“, kazala je Jelušić.

Nosilac liste SNP- DEMOS Veselin Marković kazao je da je izborna noć ostvarenje onoga što je opozcija očekivala - DPS ne može formirati vlast u Budvi.

“To je ono što je iz naše koalcije izlazi kao dobra vijest, ono šo je loša vijest je da smo ostvarili neočekivano loš rezultat, dva mandata, što je ispod očekivanja. Mora slijediti analiza onoga što smo uradili“, kazao je Marković.

Centar za monitoring (CEMI) do sada je obradio 77 odsto biračkog tijela za lokalne izbore u Budvi.

Na osnovu ovog obrađenog uzorka, rezultati su sljedeći:

  • DPS 33,70% - 12 mandata
  • Demokrate 19,40% - 7 mandata
  • DF 19,20% - 7 mandata
  • Cdu - 7,80% - 2 mandata
  • SNP-Demos - 6,50% - 2 mandata
  • SDP-URA-LP - 5,60% - 2 mandata
  • Socijaldemokrate - 4,10% - 1 mandat

U Budvi je dosad na vlasti bio DPS sa tri "preletača" iz Pozitivne.

U Budvi je bilo najviše hapšenja funkcionera DPS-a, koji su osumnjičeni i/ili osuđeni za malverzacije zbog višemilionske štete.

Među njima je i doskorašnji drugi čovjek DPS-a Svetozar Marović, koji je priznao da je šef kriminalne grupe i čeka ga izdržavanje robije.

Bonus video: