Milenović: Za Đukanovićev kredit i aferu Telekom potrebna međunarodna istraga

"Sama ideja da neko daje novac na nečiju firmu pa onda ta firma daje garanciju za nekoga, pa onda se kupuju akcije koje se daju u zalog je sporna. Pitanje je ko je bio mozak cijele operacije", kazala je Milenović
6340 pregleda 30 komentar(a)
Otkriti ko je na vrhu piramide: Miroslava Milenović, Foto: Televizija Vijesti
Otkriti ko je na vrhu piramide: Miroslava Milenović, Foto: Televizija Vijesti
Ažurirano: 08.02.2019. 11:31h

Transakcija u kojoj prijatelji Mila Đukanovića iz Herceg Novog novac iz Švajcarske uplaćuju na račun firme Duška Kneževića na Kipru, pa onda taj novac prebacuju Pireus banci u Londonu, da bi Đukanovićeva firma u Engleskoj dobila kredit i kupila akcije u nikšićkoj banci njegovog brata, mora biti alarm za istražitelje u tužilaštvu, kazala je sinoć u emisiji “Načisto” na TV Vijesti Miroslava Milenović, forenzični računovođa i specijalistkinja za borbu protiv organizovanog kriminala.

"Ta transakcija je vrlo vjerovatno zatvorena, tako da se teže uđe u porijeklo novca. To otvara pitanje i za možda jednu zajedničku akciju istražitelja iz Velike Britanije i Crne Gore. Mislim da bi ona vrlo brzo i uspješno dala odgovore na sva ova pitanja", kazala je Milenović navodeći da u “zakopčanim državama” tužilaštvo nema mogućnosti da samo riješi ovakve slučajeve.

Ona je kazala da ovo svakako jeste sporan aranžman, bez obzira da li novac od “prijatelja” potiče od šverca cigareta, kao što tvrdi Knežević.

"Sama ideja da neko daje novac na nečiju firmu pa onda ta firma daje garanciju za nekoga, pa onda se kupuju akcije koje se daju u zalog je sporna. Pitanje je ko je bio mozak cijele operacije", navela je Milenović.

Na pitanje da li je taj novac Đukanović mogao dobiti na svoj ugled kako je tada tvrdio, ona je navela da vjeruje da je Đukanović novac dobio na ugled, ali ugled koji je imao kod Kneževića.

Na pitanje o aferi “Telekom” i izjavi specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića da su došli do firme Duška Knževića koja je dobila 4,3 miliona i da su tu stavili tačku na dalju istragu, Milenović je navela da joj nije logično da tu bude stavljena tačka.

Ona je podsjetila da je u Americi vođena istraga o korupciji od 7,3 miliona eura, koja je okončana vansudskim priznanjem čelnika Dojče i Mađar telekoma da su u tome učestvovali i plaćanjem kazne, a da sada u Crnoj Gori pominju četiri miliona što znači da nedostaju neka tri miliona.

"Sada znamo gdje je završilo tih 4,3 miliona eura, a ne znamo gdje su završila još ova tri miliona. Jasno je iz svega ovoga što se sada otvorilo da je Duško Knežević i u ovom slučaju obezbjeđivao logistiku, ali da ne znamo ko je bio mozak i ove operacije. Samo primanje novca bez ostalih tokova gdje su te pare završile, u kakvoj mreži drugih kompanija ili ljudi, nije dovoljno. Ako je Knežević vrh piramide, koji je primio novac onda je on bio taj koji je bio u situaciji da odlučuje ili da nešto ponudi Mađar telekomu, ali on koliko znam nije bio u situaciji da prodaje Telekom. Meni liči da je on samo obezbjeđivao logistiku. Na tužilaštvu je da otkrije za koga je bio novac. Postoje i druge zainteresovane zemlje koje bi mogle svakako da pomognu gdje je taj novac završio”, kazala je Milenović navodeći da joj je nevjerovatno da tužilaštvo i ranije nije saslušalo Đukanovića.

Bonus video: