Đurović: Agencija za elektronske medije pod kontrolom DPS-a

"Odluka AEM da proglasi RTCG krivom zbog nastupa učesnika u debati u kojoj je predstavnik DF-a, obraćajući se gledaocima i učesnicima u emisiji, koristio zatvoreničke lisice kao rekvizit, nije utemeljena na zakonskim normama ili pravilima RTCG o praćenju predizborne kampanje"
84 pregleda 23 komentar(a)
Ažurirano: 14.10.2016. 19:50h

Agencija za elektronske medije (AEM) i njen direktor Abaz Džafić su usvojili prigovore DPS-a povodom debate održane na RTCG 26. septembra i time dokazali, po ko zna koji put, da su pod kontrolom DPS-a, saopštio je član Savjeta RTCG i predsjednik Komisije za predstavke i prigovore slušalaca i gledalaca Goran Đurović.

Kandidat za poslanika Demokratskog fronta Marko Milačić je u debati na RTCG poručio da premijera Mila Đukanovića nakon izbora 16. oktobra čekaju zatvorske lisice.

"Odluka AEM da proglasi RTCG krivom zbog nastupa učesnika u debati u kojoj je predstavnik DF-a, obraćajući se gledaocima i učesnicima u emisiji, koristio zatvoreničke lisice kao rekvizit, nije utemeljena na zakonskim normama ili pravilima RTCG o praćenju predizborne kampanje. Savjet RTCG je nedavno konstatovao da u tom slučaju nije bilo kršenja propisa i odbio je prigovore DPS-a. Nastup učesnika u toj predizbornoj debati nije sadržao elemente propisane članom 3 Pravila RTCG o praćenju predizborne kampanje. AEM je ignorisala činjenicu da zakoni ne propisuju precizno nastupe predstavnika političkih partija u debatnim emisijama kao i činjenicu da tadašnja Pravila RTCG nisu sadržala spisak dozvoljenih rekvizita koji se mogu koristiti u debatnoj emisiji", naveo je Đurović.

Kako je dodao Pravilima RTCG nije bilo zabranjeno ni ustajanje učesnika i njihova direktna komunikacija, odnosno dostavljanje određenih materijala...

"Intervencija voditelja u toj debatnoj emisiji i pozivanje učesnika da se vrati na svoje mjesto je bila primjerena i jedina moguća u ovoj situaciji. U ovom slučaju nije bila ugrožena ravnopravnost učesnika u debati a nije bilo osnova da se isključi mikrofon učesniku koji je koristio rekvizite jer nije povrijedio odredbe iz člana 3 Pravila. Učesnici u debati su slobodni da u skladu sa svojim uvjerenjima iznose stavove u odnosu na političku i društvenu situaciju. AEM je i ranije u ovom postupku potvrdila da je pod kontrolom DPS-a jer je dostavila RTCG zahtjev da se povodom prigovora DPS-a izjasni o eventualnim kršenjima Pravila praćenja predizborne kampanje u roku od 24 sata. Rok za izjašnjavanje RTCG o ovom pitanju je utvrđen protivno članu 138 Zakona o elektronskim medijima koji predviđa da se mediju od koga se zahtijeva neki dokument mora ostaviti rok od najmanje 7 dana. Taj zahtijev AEM bio je pritiskak na Savjet RTCG".

Đurović ističe da ovakvim ponašanjem AEM "potvrđuje građanima Crne Gore da nije samostalan u svom radu i da je pod partijskim uticajem".

"Vjerujem da će Savjet RTCG u zakonskom roku dostaviti žalbu Savjetu AEM povodm prvostepenog rješenja", zaključio je Đurović.

Bonus video: