Većina stranaka samostalno nastupa u Gusinju

Gusinje je varoš sa svega šest hiljada stanovnika i ima brojnu dijasporu u SAD. Vjeruje se da će vlast formirati partije koje podrži dijaspora
161 pregleda 0 komentar(a)
Rusmin Laličić, Foto: Arhiva Vijesti
Rusmin Laličić, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 14.10.2016. 17:09h

Nova vlast u Gisinju biće formirana kroz koalicije, jer na lokalnim izborima u nedjelju gotovo sve partije nastupaju samostalno. U trci za 30 odborničkih mjesta učestvuje devet partija, od kojih samo DUA i Albanska alijansa nastupaju u koaliciji.

Liste su prijavili i Partija za Gusinje, DPS, Socijaldemokrate, SDP, Bošnjačka stranka, SNP i Demokratski savez Albanaca. Pravo glasa na izborima u Gusinju ima 4.526 građana. Nosilac liste Partije za Gusinje Rusmin Laličić očekuje da će, kao najjača lista, nakon izbora biti dio vlasti .

“Najbitnije je da vlast bude sposobna da realizuje važne projekte. Da bude u funkciji razvoja strateških grana za ovaj kraj, poljoprivrede i turizma”, navodi Laličić, ističući da je prethodna vlast bila nesposobna i da je od dvadesetak zaposlenih u lokalnoj administraciji samo jedan ispunjavao sve kriterujme za posao.

“Sve što su uradili je dva kilometra puteva iz sredstava Direkcije za javne radove, a imali su najveće plate u Crnoj Gori”.

Prije dvije godine vlast u najmlađoj crnogorskoj opštini preuzela je predizborna kaolicija DPS-SDP-BS, uz dvije albanske stranke. Oni su imali ukupno 17 odbornika, sve dok jedan odbornik DPS-a Fahrudin Dervišević nije odbio da glasa za svoju partiju i izazvao krizu vlasti, koja je završena uvođenjem vanrednih mjera i odlukom Vlade da raspiše prijevremene lokane izbore. Dervišević, koji je sada na listi Partije za Gusinje, tvrdi da je otkazao poslušnost DPS-u zbog nepotizma u zapošljavanju i odbijanja investitora.

Da je u radu gradske uprave bilo neregularnosti ukazuje i radni dnevnik predsjednice Anele Čekić, koji je nedavno objavljen u medijima, a u kojem se planiraju partijska zapošljavanja, organizovano dovođenje predstavnika dijaspore i studenata na glasanje. Čekićeva nikada nije odgovorila na navode iz dnevnika dok je specijalno tužilaštvo zbog toga pokrenulo izviđaj. Prije objavljivanja dnevnika, Čekićeva je “Vijestima” kazala da je bivša vlast radila potpuno normalno. Ona je tada kazala da očekuje da DPS bude pojedinačno najjača stranka na izborima.

“Nastavićemo tamo gdje smo stali kada je došlo do krize i blokade rada lokalnih instutucija. Otvorićemo nova radna mjesta za mlade ljude”, kazala je ona.

U lokalnom DPS-u smatraju da niko pojedinačno neće imati apsolutnu većinu, ali vjeruju da će ta stranka opet biti dio vlasti. U albanskim partijama tvrde da je rano za najave koalicija, dok u SNP-u tvrde da neće sa “nesposobnima koji su bili na vlasti do sada“.

Gusinje je varoš sa svega šest hiljada stanovnika i ima brojnu dijasporu u SAD. Vjeruje se da će vlast formirati partije koje podrži dijaspora.

Bonus video: