Lokalni izbori u Andrijevici: Opozicija prekinula bojkot, nadaju se vlasti

U trci za 31 odborničko mjesto učestvuje sedam lista
375 pregleda 3 komentar(a)
Srđan Mašović, Foto: Arhiva Vijesti
Srđan Mašović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 14.10.2016. 18:12h

Nakon petogodišnjeg bojkota, opozicija u Andrijevici učestvovaće na lokalnim izborima koji se u tom gradu održavaju u nedjelju. Na izborima u Andrijevici učestvuje sedam lista, među kojima su DPS, SNP, Demokratski front, Pozitivna, SDP, Socijaldemokrate i Demos. Lokalni parlament ima 31 odborničko mjesto.

Aktuelni predsjednik opštine i prvi čovjek andrijevičkog DPS-a Srđan Mašović očekuje da će ta stranka i dalje upravljati gradom.

"Za ovih pet godina, koliko smo na vlasti u Andrijevici, učinili smo za grad i čitavu opštinu više nego sve vlasti prije nas", tvrdi Mašović.

U Socijalističkoj narodnoj partiji, čiju listu će predvoditi nekadašnji gradonačelnik Veselin Bakić, očekuju smjenu gradske vlasti.

"Pokazali su kako ne treba i ne smije da se radi. Ostavili smo im punu kasu i najmanji broj zaposlenih u administraciji u Crnoj Gori, a oni su se samo zaduživali i povećali birokratski aparat, a osim fontane uradili ništa nisu", navodi predsjednik andrijevičkog SNP-a Goran Stojanović, navodeći da očekuje dobar rezulutat i pored činjenice da “DPS zloupotrebljava državne resurse u predizborne svrhe”.

Da predizbornu kampanju prate zloupotrebe državnih resursa smatra i nosilac liste Demokratskog fronta Vesko Raketić koji upozorava da DPS “maksimalno grubo igra ovu političku utakmicu”.

Ističući da u aktuelnom sazivu lokalnog parlamenta nije bilo opozicije, predstavnici opozicionih stranaka podsjećaju da su prošle lokalne izbore bojkotovali “zbog političke korupcije i nezakonitog preuzimanja vlasti od strane DPS-a”.

“U parlamentu praktično nije bilo opozicije, a sjednice Skupštine opštine su bile smiješne. Zato nam je cilj prije svega da se vratimo u parlament i da prekinemo tu farsu”, navodi Raketić.

Demokratska partija socijalista je preuzela vlast u Andrijevici 2011. godine kada im je jedan od opozicionih odbornika dao podršku i napustio stranku. Zbog optužbi da je DPS vlast preuzeo političkom korupcijom, veći dio opozicije bojkotovao je lokalne izbore 2013. godine. Osim DPS-a i SDP-a, na izborima su tada učestvovale Pozitivna koja je imala jednog odbornika, koalicija Narodne stranke i Stranke srpskih radikala sa dva odbornika. Ostalih 28 mjesta mjesta u Skupštini opštine imala je koalicija DPS - SDP. Na izborima u Andrijevici učestvovaće 4.207 birača, a u Opštinskoj izbornoj komisiji podsjećaju da će se u ovoj opštini glasati na 23 biračka mjesta.

“Svima nam je želja da izbori proteknu u fer i demokratskoj atmosferi. OIK će tome dati maksimalan doprinos”, kazao je predsjednik komisije Ranko Vukićević (DPS).

Bonus video: