Marković: DF ugrožava regularnost izbora

"O svim tim insceniranim događajima DF prvo senzacionalistički obavještava javnost i medije, a potom to prijavljuje Specijalnom državnom tužilaštvu“, rekao je Marković
99 pregleda 15 komentar(a)
Roman Jakič, Duško Marković, Foto: Dps.me
Roman Jakič, Duško Marković, Foto: Dps.me
Ažurirano: 14.10.2016. 16:41h

Demokratski front (DF) svojim aktivnostima i agresivnom kampanjom ugrožava regularnost predstojećih izbora, kazao je zamjenik predsjednika Demokratske partije socijalista (DPS), Duško Marković, u razgovoru sa šefom posmatračke misije OEBS-a za parlamentarne izbore, Romanom Jakičem.

Kako je saopšteno iz DPS-a, Marković je obavijestio članove delegacije OEBS-a da su Državna izborna komisija i Vladine institucije u granicama njihovih nadležnosti, stvorile sve zakonske uslove za sprovođenje slobodnih i demokratskih izbora.

"On je posmatračkoj misiji saopštio da je u prošloj nedjelji registrovana intenzivna 'spin' kampanja političkih i medijskih timova DF-a, usmjerena ka kompromitaciji izbornog procesa, i narušavanju njegovog kredibiliteta", kaže se u saopštenju.

Marković je, kako se navodi, izrazio zabrinutost jer takvi postupci štete izbornom procesu, i bacaju sjenku na ukupni demokratski ambijent.

On je kazao da se aktivnosti DF-a ogledaju u pokušaju diskreditacije DPS-a na način što se toj partiji pripisuje lažna kupovina ličnih karata, šire dezinformacije o navodnoj zloupotrebi državnih resursa, dovođenju birača iz inostranstva i planiranju incidenata.

"O svim tim insceniranim događajima DF prvo senzacionalistički obavještava javnost i medije, a potom to prijavljuje Specijalnom državnom tužilaštvu“, rekao je Marković.

On je istakao i da DF vrši direktni pritisak na građane, nudi novac za glas tom savezu, i šalje zastrašujuće poruke onim biračima koji se nalaze na privremenom boravku u inostranstvu, sa namjerom da ih onemogući u ostvarivanju njihovih ustavnih prava.

Prema riječima Markovića, takođe se sa više adresa tog političkog subjekta šalju poruke koje upućuju na izazivanje incidenata tokom izbornog dana, i nereda nakon proglašenja izbornih rezultata.

"Poučeni prošlogodišnjim nemirima koje je organizovao DF, i napadom na Skupštinu 24. oktobra, on je izrazio uvjerenje da će nadležne institucije adekvatno reagovati i u korijenu osujetiti sve pokušaje nasilja“, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da je Marković članove delegacije upoznao sa detaljima koordinisane akcije DF-a „kojom je planirano da preko stranog provajdera, na dan izbora, građanima Crne Gore pošalju 50 hiljada zvučnih SMS poruka, lažno potpisanih u ime Vlade, sa ciljem diskreditacije Vlade, o čemu su već pisali štampani mediji“.

On je obavijestio delegaciju da će DPS o ovim aktivnostima, na odgovarajući način, informisati Specijalno državno tužilaštvo.

"Jakič se zahvalio na informacijama, i obavijestio Markovića da Delegacija pažljivo prati sve aktivnosti vezane za izborni proces, izražavajući uvjerenje da će izborni proces, uključujući i sam izborni dan – proći na miran i demokratski način“, navodi se u saopštenju DPS-a.

Bonus video: