Danilović: Policija da ne šalje poruke koje će ljudima posijati strah

“Ne može se bez javne odgovornosti zbunjivati javnost o tome da postoje operativna saznanja kako se sprema atak, a da o tome ministar unutrašnjih poslova nema informaciju”
148 pregleda 43 komentar(a)
Goran Danilović, Foto: MUP
Goran Danilović, Foto: MUP
Ažurirano: 14.10.2016. 18:10h

Ministar unutrašnjih poslova, Goran Danilović pozvao je pripadnike i menadžment Uprave policije resornog ministarstva da vode računa šta su im obaveze na dan izbora.

Danilović je na konferenciji za novinare saopštio da mu je namjera da smiri strasti uoči izbora koji će biti održani u nedjelju.

“Želim da pošaljem obavezujuću poruku svim pripadnicima MUPa- i policije, bez obzira na čin, da svi treba da radimo svoj posao i da svi imaju zakonom propisana ovlašćenja”, rekao je Danilović.

To je bio dužan da uradi zbog, kako je kazao, jednog ozbiljnog profesionalnog propusta. “Zbog saopštenja iz kampa Zlatica koji se uvijek pominje pred izbore a koji je održao direktor Uprave policije, Slavko Stojanović”.

Danilović je saopštio da je Stojanoviću prije tri dana poslao zahtjev da bude precizno informisan o saznanjima o eventualnim izbijanjem nemira na dan glasanja.

On je kazao da do danas nije dobio bezbjednosnu procjenu koju je trebao da izvrši Centar bezbjednosti Podogorica.

“Ne može se bez javne odgovornosti zbunjivati javnost o tome da postoje operativna saznanja kako se sprema atak, a da o tome ministar unutrašnjih poslova nema informaciju”, ocijenio je Danilović.

Prema njegovim riječima, te informacije nema ni Vlada, čiji je on član.

“Možda je ima neko u Vladi ali je to mimo zakona. Dati informaciju nekome u Vladi, a suštinski ne dati informaciju, to nije u skladu sa zakonom", rekao je Danilović.

On je pojasnio da personalno takvu informaciju može dobiti jedino ministar unutrašnjih poslova, jer je direktor Uprave policije odgovoran za svoj rad ministru i Vladi.

“Ukoliko direktor Uprave policije misli da postoji neki rezervni ministar u Vladi onda bi javnost to trebala da zna. Ja za takvog nekog ne znam”, dodao je Danilović.

On je kazao da je nedopustivo da se javnost uzbunjuje i pozvao pripadnike i menadžment Uprave policije i MUP- da dobro vode računa o tome šta su im obaveze na dan izbora.

“Naše nije da šaljemo poruke koje će ljudima posijati strah. Naše je da garantujemo svakom građaninu, koji im biračko pravo, da će ga ostvariti u miru, da neće imati posledica i da svaka eventualna zloupotreba biračkog prava mora biti pijavljena policiji”, naglasio je Danilović.

On je poručio građanima da, bez ikakvog straha za svoju bezbijednost, čekaju 16. oktobar, i svoje ustavno pravo da biraju i budu birani ostvare u miru.

“Svaki pojedinac i grupa, primitivno organizovana, namjerava izazvati bilo koji incident biće tertiran u skladu sa zakonom”, dodao je Danilović.

On je zamolio javnost i političke predstavnike da ničim ne doprinesu da se izborni dan pretvori u bilo šta drugo izuzev u izbore.

“Uvežene kolege političari, kada smo već svi pristali da se takmičimo, onda nam je dužnost da svojim biračima objasnimo kako se radi o danu koji je, za našu malu zemlju, ravan olimpijadi”, poručio je Danilović.

Danilović je ponovio da sve dok ne dobije pisanu informaciju o procjeni bezbjednosti, za njega ne postoji nikakava najava izbijanja incidenata i nemira.

“A svako ko ih najavljuje snosi ličnu odgovornost i ja mu garantujem da će na tu odgovornost biti pozvani već narednog dana”, istakao je Danilović.

Danilović je saopštio da će goniti svakog počinioca krivičnog djela, kome god on pripadao.

“Svi koji očekuju neku vrstu haosa, moraju da znaju, da se u tom haosu svi mogu snaći, ali da će njegovi izazivači sigurno biti treitrani u skladu sa zakonom”, poručio je Danilovuić.

On je pozvao građane da prijave svaki pokušaj manipulacije i kupovine ličnih karata.

Danilović je kazao da od pripadnika policije i MUP-a očekuje da budu na visini profesionalnog zadatka i građanima obezbijede da u miru i zadovoljstvu ostvare svoje biračko prava.

On je ponovio da je odgovornost onoga ko ne informiše ministra lična i profesionalna i da neće postojati vlasti koja će tog pojedinca zaštiti od odgovornosti.

Danilović je komentarišući to što su u Podgorici večeras dvije konvencije Demokratske partije socijalista (DPS) i Demokratskog fronta u isto vrijeme, rekao da je to normalna pojava.

"Nemam nikakvu najavu da će biti išta više i išta drugačije od uobičajenih konvencija na kojima se predstavljaju programi", saopštio je Danilović.

Danilović je komentarisao i krivična prijavu koju DPS planira da podnese protv njega.

“Oduševljen sam načinom na koji DPS komunicira sa mnom, kao da sam im nešto dužan. Pred svake izbore podnesu jednu ili par stotina krivičnih prijava”, kazao je Danilović.

Danilović je podsjetio na krivičnu prijavu koja je protiv njega potpisana 2013. godine.

On je kazao da novu krivičnu prijavu tumači kao providnu, manipulatorsku i nedostojnu priču i pokušaj da se, pred izbore, nanese šteta njemu kao političaru.

“To što sam otuđio zbirke podataka građana, a to što ovdje švralju razni likovi i ispituju šta radi ministar, time ćemo se baviti posle izbora.

Požurili su, rano su zaključili da nema kapacitet. Imam puni kapacitet sve dok ne podense ostavku”, poručio je Danilović.

On je rekao da sve šta se u MUP-u radi ima precizna uputstva, i to da se kopija svih narezanih podataka dostavi ministru piše u aktu koji su sproveli u djelo članovi radne grupe među kojima su i dvojica predstavnika Specijalnog državnog tužilaštva.

“Specijalno državno tužilaštvo zna da ja u sefu MUP-a imam bekapovane podatke, jer je to tako jedino realno. Ministar ima veći kapacitet od članova Službe za inofrmacionu tehnologiju a tek će vrijeme pokazati kako su oni raspolagali sa tim podacima", rekao je Danilović.

On je kazao da će javnost znati ko je sve imao pristup tim informacijama. "Koje su firme našoj Službi davale sva upustva, pravili plikaicje, ko kad i u koje vrijeme je pristupao bazi podataka,je li to bilo organizovano kriminalnodjlovanje”, rekao je Danilović.

Kako je rekao, ono što je zatekao u Službi za informacione tehnologije je sramota za državnu instituciju.

“To je jedan od razloga žašto nijesam potpisao birački spisak”, naveo je Danilović.

On je pozvao Specijalnog držvnog tužioca i dvojicu inžinjera koji su pratili rad AFIS sistema da dođu u Ministartsvo i izvrše kontrolu.

Danilović je saopštio i da su drugi put puštili AFIS nad zaključenim biračkim spiskom, i da će proces biti završen danas poslijepodne.

“Zbog toga je kopija u sefu ministra unutrašnjih poslova”, pojasnio je on.

Danilović je kazao da će ljudi iz radne grupe, nakon završetka procesa, provjeriti da li je na zakonit način narezan birački spisak na uređaja za elektornsku identifikaciju birača.

Bonus video: