Matematička analiza - ovako će DPS biti poražen na izborima

Ukrupnjavanje opozicionih lista, sa naglaskom na DF, obezbijedilo je nemogućnost DPS-a da pokupi i tzv. "jeftine mandate" preko D'Ontovih količnika, i da se sa svojim satelitima upusti u eventualni pokušaj kupovine par nedostajućih mandata.
137 pregleda 127 komentar(a)
df, Foto: DF
df, Foto: DF
Ažurirano: 14.10.2016. 12:16h

Već je svima u Crnoj Gori jasno da DPS na ovim izborima može da računa samo na svoje "najtvrđe" glasače, i prvi put od 1996. godine neće biti u mogućnosti da sinergetski pridobije glasove ostalih stranaka sa kojima je koaliciono nastupao. Ta činjenica surovo kažnjava DPS, i svodi ih daleko ispod njihovog ustaljenog broja glasova koje su navikli da dobijaju na izborima. Uz određeni broj glasova na koje DPS računa (zaposleni u državnoj upravi, zaposleni u tajkunskim firmama, određeni broj ucijenjenih i kupljenih glasača...) a koji će ovaj put prevariti samog Đukanovića i glasati opoziciju, DPS sam ni u kom slučaju ne može preći cifru od 135.000 do 140.000 glasova.

Ako ovome dodamo i činjenicu da DPS-ove "satelit" stranke, Pozitivna i SD, nemaju kapaciteta da pređu granicu od nekoliko hiljada zavedenih glasača, jasno je da velika izlaznost realno i matematički dovodi do konačnog političkog kraja Đukanovića i njegove družine.

Zaključeni birački spisak sadrži 528.817 birača i izlaznost od 73%, ili veća, garantuje dvije stvari:

1) Za prelazak cenzusa je u tom slučaju potrebno preko 11.500 glasova i ne postoji mogućnost da pomenute DPS-ove privjezak partije dođu ni blizu te granice. Njihovi glasovi biće prosuti, a od tih glasova, pretočeno u mandate, skoro pola će ići DF-u i manjim opozicionim partijama, i time je onemogućeno da DPS izrazito profitira brojem mandata takvih prosutih strankoida.

2) Ako znamo da sve manjinske stranke koje zajedno mogu imati najviše 25.000 glasova ne mogu sve ući u Parlament - to jasno pokazuje da DF i ostatak opozicije na ovim izborima odnose čistu i ubjedljivu pobjedu, i da će zajedno imati preko 220.000 glasova, što čini preko 57%.

DF kao ubjedljivo najjača i najorganizovanija opoziciona lista, u ovakvom odnosu snaga, jedini je garant da, uz to što DPS neće imati dovoljno mandata u glasovima, Đukanovićeva partija neće uspjeti da pokupi i tzv. "jeftine mandate" preko D'Ontovih količnika, i da se sa svojim satelitima upusti u eventualni pokušaj kupovine par nedostajućih mandata.

Zbog toga u nedjelju svi izađimo masovno na birališta kako bismo već izvjesnu pobjedu učinili grandioznom i potpuno jasnom, sa dvocifrenom prednošću u odnosu na Đukanovića i njegove satelite zajedno! Do pobjede. Gotov je!

(Promo sadržaj)