Danilović: Stojanović preuzima odgovornost

"Ni ministar ni Vlada, makar da znam ja, ne znamo ništa o ovim procjenama, a bilo bi logično i jedino zakonito da znamo prije javnosti”, smatra Danilović
0 komentar(a)
Goran Danilović, Foto: Savo Prelević
Goran Danilović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 13.10.2016. 16:34h

Ministar unutrašnjih poslova, Goran Danilović, saopštio je da ni on ni Vada ne znaju ništa o procjenama da za vrijeme izbora može doći do pokušaja izazivanja nereda, i poručio da direktor Uprave policije, Slavko Stojanović preuzima odgovornost za sve što bi se tog dana moglo desiti.

Stojanović je kazao je da policija ima informacije da za vrijeme izbora može doći do pokušaja izazivanja nereda i njihove eskalacije, i ukoliko se to dogodi, njihovi službenici će efikasno i energično odgovoriti.

Danilović je rekao da je današnje obraćanje Stojanovića samo jedno u nizu razočaranja u postupanje navodnih profesionalaca iz menadžmenta Uprave policije.

Kako je naveo Danilović, prije dva dana je zatražio detaljnu informaciju o procjeni bezbjednosti koju je uradio Centar bezbjednosti Podgorica.

"Do danas je nijesam dobio, ali je zbog toga javnost obaviještena o sastanku proširenog kolegijuma i više uznemirena nego smirena”, naveo je Danilović u izjavi dostavljenoj agenciji Mina.

On je ocijenio da su to neukusne, neodgovorne i vrlo zlokobne stvari koje ne treba da služe na ponos nijednoj instituciji u Crnoj Gori.

Danilović je podsjetio da Uprava policije, nažalost, kao nigdje u Evropi, ima veliku autonimju u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

Kako je istakao, za svoj rad direktor Uprave policije odgovara ministru i Vladi.

"Ni ministar ni Vlada, makar da znam ja, ne znamo ništa o ovim procjenama, a bilo bi logično i jedino zakonito da znamo prije javnosti”, smatra Danilović.

S tim u vezi, kako je dodao, naložio je da se povuče saopštenje sa sajta MUP-a koje je potpisao Stojanović.

"I javno obavještavam domaću i međunarodnu javnost da se na ovaj način policija izvlači ispod civilne kontrole, da pojedinci iz Uprave policije, shodno nekakvim privatnim zaključivanjima i nadzorima, sami sebi komanduju, opisuju nadležnosti i odgovaraju sebi, umjesto za to zakonom propisanim osobama”, poručio je Danilović.

On je naveo da ga sve to brine.

"Bez obzira na to šta odluči, direktor Uprave policije na sebe preuzima potpunu odgovornost za sve ono što bi moglo biti ružno tokom izbornog dana, a o čemu nijesam informisan ni ja ni Vlada koja nije ove sedmice ni održala sjednicu, a na kojoj bi, vjerujem, bio razmatran i moj predlog da se Stojanović razriješi”, istakao je Danilović.

On je ponovio da Stojanović prezuma odgovornost, a “većina u Vladi mu ćuteći sve to dopušta”.

Bonus video: