Numanović: Islamska zajednica stabilizujući faktor u Crnoj Gori

Kako je saopšteno iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava, Numanović se danas sastao sa delegacijom Kuvajta i predstavnicima Mešihata IZ u Crnoj Gori, sa kojima je razgovarao o položaju manjinskih naroda i vjerskih zajednica u Crnoj Gori
8 komentar(a)
Suad Numanović, Foto: Mmp.gov.me
Suad Numanović, Foto: Mmp.gov.me
Ažurirano: 13.10.2016. 15:13h

Islamska zajednica (IZ) u Crnoj Gori od visokog je značaja jer predstavlja stabilizujući faktor u zemlji, ali i u regionu Zapadnog Balkana, ocijenio je ministar za ljudska i manjinska prava, Suad Numanović.

Kako je saopšteno iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava, Numanović se danas sastao sa delegacijom Kuvajta i predstavnicima Mešihata IZ u Crnoj Gori, sa kojima je razgovarao o položaju manjinskih naroda i vjerskih zajednica u Crnoj Gori.

On je, navodi se, prisutne upoznao sa građanskim konceptom Crne Gore po kojem država stvara jednake uslove za sve svoje građane.

„On je istakao da smo na primjeru multikulturalnosti i multikonfesionalnosti jako bogati, te da Crna Gora ulaže mnogo u očuvanje suživota na svom prostoru“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da za Crnu Goru manjinski narodi predstavljaju integrativni dio, i shodno tome uživaju punu zakonodavnu i institucionalnu zaštitu.

Numanović je, kako je saopšteno, konstatovao da je u cilju unaprijeđenja vjerskih prava i sloboda i uređenja odnosa države i vjerskih zajednica, Vlada potpisala Ugovor o pitanjima od zajedničkog interesa sa Islamskom zajednicom u Crnoj Gori.

Prema njegovim riječima, IZ u Crnoj Gori je od visokog značaja jer predstavlja stabilizujući faktor u zemlji, ali i u regionu Zapadnog Balkana.

Delegaciju Kuvajta sačinjavali su vladini zvaničnici iz resora za vakufe i diplomata iz Ambasade Kuvajta u Beogradu.

Članovi delegacije su, kako je saopšteno, zahvalili na prijemu i pohvalili saradnju sa IZ u Crnoj Gori, koju su istakli kao primjer pozitivne prakse kada je u pitanju promocija suštinskih vrijednosti i suživota zajednice.

„Zajednički je konstatovano da dobru dosadašnju saradnju treba nastaviti na nivou dvije države, jer ogroman potencijal Crne Gore u prirodnim resursima može biti izazovan za investitore iz Kuvajta“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: