Stojanović: Na dan izbora mogući neredi, policija spremna da reaguje

"Službenici policije će, u komunikaciji sa nadležnim tužilaštvima i sudovima za prekršaje, blagovremeno djelovati kako bi svako lice koje eventualno bude izazvalo incidente ili na bilo koji način bude kršilo zakon u vrijeme prije, tokom trajanja i nakon izbora, bilo efikasno procesuirano za učinjeni delikt"
69 pregleda 132 komentar(a)
Slavko Stojanović, Foto: Vlada Crne Gore
Slavko Stojanović, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 13.10.2016. 13:38h

Policija ima operativna saznanja da na dan izbora može doći do pokušaja izazivanja nereda i eventualno njihove eskalacije, na što će, ukoliko se dogodi, imati efikasan i energičan odgovor shodno policijskim ovlašćenjima, saopštio je direktor Uprave policije Slavko Stojanović.

On je danas sa pomoćnicima direktora i saradnicima održao prošireni kolegijum Uprave policije u kampu na Zlatici.

Kolegijumu su prisustvovali načelnici centara i odjeljenja bezbjednosti, rukovodioci regionalnih centara granične policije, komandanti Specijalne antiterorističke jedinice i Posebne jedinice policije, rukovodilac Forenzičkog centra i rukovodioci odjeljenja u okviru policije.

"U susret predstojećim izborima, na kolegijumu je razmatrana i dinamika aktivnosti koje su utvrđene planom postupanja u svrhu preventivnog djelovanja, kako bi se održao stabilni bezbjednosni ambijent za nesmetano odvijanje izbornog procesa. Smatrao sam bitnim da u tom smislu naglasim nephodnost održavanja stabilnog javnog reda i mira i zakonitog postupanja svih policijskih službenika, a u cilju zaštite bezbjednosti građana i njihove imovine i Ustavom zagarantovanih prava i sloboda, prevencije i sprječavanja vršenja i otkrivanja krivičnih djela i prekršaja, kao i zaštite štićenih objekata i objekata od značaja", saopštio je Stojanović.

Naveo je da će policijski službenici tokom preduzimanja policijskih aktivnosti, postupati u skladu sa nadležnostima i ovlašćenjima, a shodno kodeksu policijske etike i uz očuvanje profesionalnog i ličnog integriteta.

"Takođe, jednako važnom cijenim i zaštitu policijskih službenika od eventualnih napada koji se neće tolerisati. Nakon analize aktivnosti koje su planirane, kolegijum je zaključio je da su službenici Uprave policije spremni da odgovore svim bezbjednosnim izazovima u cilju zaštite bezbjednosti građana što je prioritet, te da se incidenti, koji bi bili učinjeni od bilo kojih lica ili grupa, neće dozvoliti. Policijski službenici će stoga odlučno, profesionalno i zakonito djelovati u cilju sprječavanja pokušaja činjenja ili vršenja bilo kakvog delikta. Službenici policije će, u komunikaciji sa nadležnim tužilaštvima i sudovima za prekršaje, blagovremeno djelovati kako bi svako lice koje eventualno bude izazvalo incidente ili na bilo koji način bude kršilo zakon u vrijeme prije, tokom trajanja i nakon izbora, bilo efikasno procesuirano za učinjeni delikt", kazao je Stojanović.

On je dodao da je razmatrana i aktuelna bezbjednosna situacija u Crnoj Gori koja je ocijenjena stabilnom.

Bonus video: