Budvanski DF: Tužilac da zaštiti zadužbinu Luketića

Oni su podsjetili da je Tomo Luketić 1927. godine je ostavio Budvanskoj Opštini zadužbinu u vidu sve svoje pokretne i nepokretne imovine
329 pregleda 1 komentar(a)
Budva, Foto: Vuk Lajović
Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 13.10.2016. 13:03h

Demokratski front Budva pozvao je Državnog tužioca da prikupi sve potrebne dokaze u slučaju pljačke i uzurpacije imovine zadužbine Toma Luketića i obavijesti javnost o rezultatima svog rada jer, kako su naveli, pravni institut zadužbine kao i humani gest zadužbinara zaštićen zakonom.

“Demokratski Front Budva u potpunosti podržava fondaciju „Zaklada Toma Luketića i njegove žene Stane“ u nastojanjima da ispravi nepravdu koju je počinio kriminogeni režim koji je vedrio i oblačio Budvom. Vlast Demokratskog fronta će obezbijediti ispravljanje nepravde prema porodici Luketić kao i prema zakonskim i moralnim pravilima našeg društva. Povraćaj zadužbine Luketića u namijene koje je bila volja zadužbinara obaveza je svih onih koji će činiti vlast u Budvi nakon izbora 16. oktobra. Otimačina zadužbine plemenitog i zaslužnog Budvanina Toma Luketića, naočigled svih nas građana i građanki Budve, još je jedno u nizu brojnih nedjela prethodne kriminalne vlasti“, naveli su u Frontu.

Oni su podsjetili da je Tomo Luketić 1927. godine je ostavio Budvanskoj Opštini zadužbinu u vidu sve svoje pokretne i nepokretne imovine radi školovanja djece iz Budve i Paštrovića.

“ Sve do 1990 godine u katastru nepokretnosti imovina je bila upisana kao zaklada Toma Luketića da bi se tada kao vlasnik volšebno upisala Opština Budva. Na jednom dijelu zadužbine sedamdesetih godina prošlog vijeka po projektu arhitekte Milana Popovića, jednog od najviše nagrađivanih crnogorskih arhitekata sagrađena je zgrada Zeta filma Budva koja je bila Dom kulture i centar kulturnih i društvenih zbivanja. U njemu su bile smještene prva bioskopska i pozorišna sala, biblioteka i prva i jedina crnogorska filmska distributerska kuća Zeta film. Nakon obnove oštećene zgrade u zemljotresu Zeta film se kao vlasnik knjiži na cijelu zgradu. Tokom 2004. Zeta film je privatizovan čime je izgubljena institucija za koju se vezuju počeci filmske industrije u Crnoj Gori. Zamisao arhitekte Milana Popovića je u enterijeru potpuno izmijenjena a sva vrijedna filmska arhiva ove institucija nepovratno je izgubljena, Budvani su tako ostali bez bioskopa, pozorišta, a na kraju i bez biblioteke. U Dom kulture uselila se diskoteka i kockarnica, preteče novog imidža turističke metropole, sa neizbježnom transformacijom u budućnosti u betonski stambeni blok, svojevrsni potpis diktature koja vlada Budvom gotovo trideset godina. Danas se kao što svi znate na imovini koju je za tačno određene namjene u vidu zadužbine donirao Tomo Luketić nalazi poznati klub Trocadero, kao i gle čuda fantomska firma Zeta film koji i dalje redovno posluje diže kredite itd. iako svi dobro znamo što se u stvari dogodilo sa Zeta filmom“, ističu u budvanskom DF.

Oni su zaključili da “vlast koja je činila ovakva nedjela ne zaslužuje ni jedan glas građana Budve i uskoro dolazi vrijeme kada će se slične greške ispravljati i činiti sve da se one nikada više ne ponavljaju“.

Bonus video: