Vujović: Neophodna krajnja analiza sprovođenja Zakona o primjeni sporazuma za slobodne i fer izbore

Vujović je poručio da bi Agencija za sprječavanje sukoba interesa u kontroli političkih subjekata i izbornih kampanja konačno posebnu pažnju trebalo da posveti nadzoru rada privrednih društava u kojima je država većinski vlasnik ili privrednih društava koja vrše javna ovlašćenja, a čiji su osnivači opštine
94 pregleda 0 komentar(a)
Milorad Vujović, Foto: Gov.me
Milorad Vujović, Foto: Gov.me
Ažurirano: 12.10.2016. 12:00h

Krajnja analiza sprovođenja Zakona o primjeni sporazuma o stvaranju uslova za slobodne i fer izbore neophodna je zbog utvrđivanja buduće dobre predizborne prakse, bez obzira na konačan ishod predstojećih izbora, ocijenio je potpredsjednik Vlade Milorad Vujović.

“Iskustva iz ovog perioda, osobito izvještaji o radu angažovanih i postavljenih lica trebalo bi da ukažu, u prvom redu, na zakonito ponašanje svih aktera izbornog procesa i buduće primjereno korišćenje javnih resursa tokom izbornih dešavanja”, saopštio je on.

Vujović je poručio da bi Agencija za sprječavanje sukoba interesa u kontroli političkih subjekata i izbornih kampanja konačno posebnu pažnju trebalo da posveti nadzoru rada privrednih društava u kojima je država većinski vlasnik ili privrednih društava koja vrše javna ovlašćenja, a čiji su osnivači opštine.

“Dosadašnja opažanja ovlašćenih lica u upravnim odborima ovih privrednih društava i nevladinih organizacija koja nadziru transparentnost ovog izbornog procesa ukazuju na brojne nepravilnosti u njihovom radu”, dodao je on.

Prema riječima Vujovića, potvrđeno je neblagovremeno i nepotpuno dostavljanje traženih informacija ovlašćenim licima, kršenje Zakona o slobodnom pristupu informacijama povodom incijativa nevladinih organizacija i neobjavljivanje javnih podataka o njihovom radu.

“Aktuelno objavljivanje izvještaja o tzv. putnim troškovima nije jasan pokazatelj da li se određeno javno preduzeće na bilo koji način uključuje u predizborne aktivnosti”, smatra Vujović.

Štaviše, dodao je, neophodno je, u zavisnosti od privredne djelatnosti preduzeća, odrediti posebne načine praćenja njihovog rada.

“Zajednička crta, odnosno zakonska obaveza ovih privrednih subjekata u izbornoj godini trebalo bi da bude javno objavljivanje izvještaja o finansijskom poslovanju i izvještaja o radu za prethodnu godinu, kao i isticanje programa rada i finansijskog plana sa programom javnih nabavki za tekuću godinu”, poručio je on.

Vujović je ocijenio da bi se publikovanjem mjesečnih izvještaja o realizaciji planskih aktivnosti otklonile sve sumnje koje se odnose na eventualno kršenje prava takozvane diskrecione potrošnje (dodjeljivanje jednokratne socijalne pomoći, stipendija, povlastica, sredstava za lična primanja pripravnika, usavršavanje kadrova i prekvalifikaciju zaposlenih, kao i obeštećenja i naknadu štete).

Time bi se otklonile sumnje koje se odnose i na zloupotrebu javnih ovašćenja (zapošljavanje, otpust dugova, priključenje bespravno sagrađenih objekata na elektro, vodovodnu ili kanalizacionu mrežu, asfaltiranje puteva, postavljanje gradske rasvjete, nabavka opreme ili sirovina i slično).

“Ovaj, trenutno najmanje transparentan dio javnog sektora sve navedene dokumente trebalo bi blagovremeno da objavljuje na svojim elektronskim prezentacijama”, poručio je Vujović.

Kako je kazao, Agencija za sprječavanje sukoba interesa u svom postupanju morala bi efikasnije da sprovodi moguće prekršajne postupke i Vlada Crne Gore, odnosno, dodao je, njen Generalni sekretarijat trebalo bi da ima jasne procedure za ustanovljavanje transparentnosti rada javnih preduzeća.

Bonus video: