Pejović: Albanija da računa na podršku Crne Gore

Bregu je, kako je saopšteno, pozdravila ostvarene rezultate u procesu pristupanja EU istakavši da je napredak Crne Gore u sprovođenju reformi i približavanju članstvu podsticaj za Albaniju, ali i ostale države iz regiona da intenziviraju napore na tom polju
71 pregleda 8 komentar(a)
Aleksandar Pejović- Majlinda Bregu, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija
Aleksandar Pejović- Majlinda Bregu, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija
Ažurirano: 12.10.2016. 11:03h

Albanija može da očekuje podršku Crne Gore u ispunjavanju obaveza za početak pristupnih pregovora sa Evropskom unijom (EU), saopštio je glavni pregovarač, Aleksandar Andrija Pejović.

On je danas primio predsjedavajuću Nacionalnog savjeta za evropske integracije i Parlamentarnog odbora za evropske integracije Albanije, Majlindu Bregu.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija, predmet razgovora bila je saradnja dvije države u procesu evropske integracije, s fokusom na razmjenu znanja i iskustva iz pregovaračkog procesa.

„Ambasador Pejović je upoznao sagovornicu s ključnim rezultatima koje je Crna Gora ostvarila u vođenju pristupnih pregovora, s fokusom na organizaciju i koordinaciju pregovaračkog procesa i snaženje kapaciteta za preuzimanje obaveza iz budućeg članstva“, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, on je ukazao na značaj široko postavljene pregovaračke strukture istakavši nezaobilaznu ulogu Skupštine i Odbora za evropske integracije, kao i učešće i značajan doprinos koji su napredovanju u pregovorima dale organizacije civilnog društva.

„Prenio je da Albanija moža računati na nastavak pune podrške Crne Gore u ispunjavanju obaveza za početak pristupnih pregovora“, dodaje se u saopštenju.

Bregu je, kako je saopšteno, pozdravila ostvarene rezultate u procesu pristupanja EU istakavši da je napredak Crne Gore u sprovođenju reformi i približavanju članstvu podsticaj za Albaniju, ali i ostale države iz regiona da intenziviraju napore na tom polju.

Navodi se da je posebno istakla da će crnogorsko iskustvo u formiranju pregovaračke strukture i koordinaciji procesa pregovora biti dragocjeno za Albaniju koja se priprema za otvaranje pristupnih pregovora.

„Na toj liniji, sagovornici su razmotrili mogućnosti za intenziviranje saradnje u konkretnim oblastima gdje crnogorski predstavnici mogu prenijeti znanje i iskustvo kolegama iz Albanije i doprinijeti kvalitetnijem sprovođenju reformi i bržem napredovanju prema članstvu u EU, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: