"U predizbornoj kampanji se prizivaju duhovi takozvane AB revolucije i Podgoričke skupštine"

"Samouvjerenost partije koja je dugo na vlasti, a koja je iznevjerila mnoga politička očekivanja i frustracija dijela opozicije, koja ignoriše postignute rezultate i najavljuje radikalne zaokrete u spoljnoj politici države, stvorili su ambijent dramatičnog i atmosferu "sudnjeg dana"
10 komentar(a)
Dragan Radulović, Foto: Butua.com
Dragan Radulović, Foto: Butua.com
Ažurirano: 12.10.2016. 08:49h

Predizborna kampanja dostiže kulminaciju. Dominira jezik mržnje i zapaljiva retorika u kojoj sukobljene strane ne biraju riječi da uvrijede i ocrne jedni druge. Prijeti se odmazdom i najavljuju obračuni. Prizivaju se duhovi takozvane AB revolucije i Podgoričke skupštine, zahtijeva se odustajanje od evro-atlantskih integracija. Na brutalan način angažovani su i protivnici izvan Crne Gore koje nijesmo imali prije deset godina, saopšteno je danas iz Matice crnogorske.

"Matica crnogorska se uvijek zalagala za suverenu, demokratsku i evropsku Crnu Goru i svoje kritičko sagledavanje stvarnosti javno iznosila pred crnogorske građane u zemlji i iseljeništvu, ne boreći se za bilo čije političke simpatije. To činimo i ovoga puta. Problemima bremenito ekonomsko i socijalno stanje stvara nezadovoljstvo građana. Samouvjerenost partije koja je dugo na vlasti, a koja je iznevjerila mnoga politička očekivanja i frustracija dijela opozicije, koja ignoriše postignute rezultate i najavljuje radikalne zaokrete u spoljnoj politici države, stvorili su ambijent dramatičnog i atmosferu „sudnjeg dana“ u kojoj gospodari ostrašćenost, a gubi se iz vida ono što je u cijeloj stvari najbitnije. Predstojećim parlamentarnim izborima, deset godina nakon obnove nezavisnosti i punog međunarodnog priznanja Crne Gore, vrlo je važno da svaki građanin, kao legitimni nosilac dijela suvereniteta, pristupi sa jednakom mudrošću i političkim promišljanjem kao što je učinio na referendumu 2006. godine. Njihov izbor će određujuće uticati na civilizacijsko opredjeljenje naše političke zajednice. A to zahtijeva da svi pažljivo razmisle o tome kojoj će političkoj opciji, stranci ili koaliciji povjeriti zemlju na upravljanje", navodi se u saopštenju Matice crnogorske koje potpisuje predsjednik Dragan Radulović.

U saopštenju se dodaje da je Crna Gora malobrojna politička zajednica koja je s mukom i teško sticala vlastitu slobodu i pravo da samostalno odlučuje o svojoj budućnosti, zajednica koja počiva na delikatnoj ravnoteži između građana različitih nacija i na njihovoj međusobnoj toleranciji.

"Mir i stabilnost naše zajedničke domovine temeljna su pretpostavka prosperiteta svakog građanina. To je vrijednost koju nikakav politički avanturizam ne smije da ugrozi. Crna Gora je izašla iz turbulencija nedavne istorije i postala uvažavani član međunarodne zajednice, poštovan i dobar susjed, i ne smijemo dozvoliti da nas sređivanje unutrašnjih društvenih problema vrati u prošlost s kraja XX vijeka. Traumatično iskustvo gubitka suverenosti i mukotrpna nastojanja da se naša domovina ponovo upiše na mapu postojećih država svijeta, jasno opominju i čine nas posebno politički osjetljivim na sve pokušaje da se budućnost zajednice prepusti strankama i vođama koje su pokazale da ne njeguju nikakvu lojalnost prema Crnoj Gori", piše u saopštenju Matice crnogorske.

U ovoj instituciji vjeruju da je patriotski kapacitet crnogorskog društva narastao do mjere da može trezveno i demokratski napraviti izbor na korist Crne Gore.

"Matica apeluje da 16. oktobar bude svečani dan demokratske provjere volje naroda poslije kojeg dolazi običan radni dan od koga počinje procedura predviđena zakonom za ustanovljenje legitimne vlasti do novih izbora", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: