Juratović, Copel i Barnet podržali Krivokapića uoči izbora

Juratović je, kako se navodi, pozdravio napredak Crne Gore na putu ka EU navodeći da je neophodno je ispuniti još obaveza u integracionom procesu
74 pregleda 0 komentar(a)
Josip Juratović, Foto: Screenshot (YouTube)
Josip Juratović, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 10.10.2016. 17:58h

Izvjestilac Bundestaga za jugoistočnu Evropu i poslanik Socijademokratske partije (SDP) Josip Juratović, bivši njemački ministar za spoljne poslove u Vladi Gerharda Šredera Kristof Copel i šefica njemačke delegacije u PS OEBS-a i poslanica SPD u njemackom Bundestagu Doris Barnet poslali su pismo podrške predsjedniku SDP-a Ranku Krivokapiću uoči izbora 16. oktobra, navode u toj partiji.

Juratović je, kako se navodi, pozdravio napredak Crne Gore na putu ka EU navodeći da je neophodno je ispuniti još obaveza u integracionom procesu.

"Za to je Crnoj Gori potrebna snažna vlada koja će djelovati konzistentno. Istovremeno neće biti napretka bez socijalne kohezije zbog čega je Crnoj Gori potrebna posvećena socijaldemokratska partija. Zbog svog iskustva i pozitivne vizije za Crnu Goru, Ranko Krivokapić je pravi kandidat koji će ispuniti preostale obaveze za Crnu Goru", kazao je on.

U SDP-u navode da je tu partiju podržao i bivši državni ministar za spoljne poslove u Vladi Gerharda Šredera Kristof Copel, koji je kazao da je Krivokapić kao predsjednik Parlamentarne skupštine OEBS-a "doprinio demokratkom razvoju u čitavoj Evropi".

"Ranko Krivokapić je odličan i jedan od najvažnijih političkih lidera u jugo-istočnoj Evropi. Dok je bio predsjednik Parlamentarne skupštine OEBS, radio je na demokratskom razvoju cijele Evrope. Nadam se da će nakon izbora nastaviti da radi na demokratskom razvoju Crne Gore i na integraciji svih država južne Evrope u Evropsku uniju", piše u pismu Copela.

Barnet je u svom pismu navela da je Krivokapića upoznala prije mnogo godina i da je bio zainteresovan da od drugih uči, posebno o organizaciji parlamentarizma u ostalim zemljama OEBS, a takođe i kako se bori protiv korupcije.

"Mog kolegu Ranka Krivokapića sam upoznala prije puno godina na jednom od sastanaka Parlamentarne Skupštine OEBS-a na Svetom Stefanu. Već tada je on bio veoma aktivan i brinuo se o gostima u njegovoj zemlji. Takođe je bio zaiteresovan da od drugih uči, posebno o organizaciji parlamentarizma u ostalim zemljama OEBS, a takođe kako se bori protiv korupcije, te kako se mogu poboljšati partijske strukture. Ranko je bio aktivan i u našoj, u to vrijeme još uvijek labavo organizovanoj socijaldemokratskoj grupi u okviru Parlamentarne Skupštine OEBS i radio je na tome da se grupa drži zajedno", navela je Barnet.

Ona je dodala da je posebno bio važan Krivokapićev rad kao predsjednika Parlamentarne Skupštine OEBS.

"Na toj poziciji je uvijek bio aktivni i nezavisni mislilac i za poslanike i za organizaciju. Zahvaljujući njegovoj aktivnoj podršci i saradnji mogli smo da pokrenemo "Bečki Proces". Pri tome se radi o nizu razgovora, koji su se ticali aktuelnih konflikata. Naše prve sjednice su se odvijale u aprilu 2014. u Beču, sa poslanicima iz Ukrajine i Ruske Federacije. Nastavljene su u martu 2015. u Lansvajleru, u Njemačkoj. Ranko Krivokapić je ovdje predsjedavao seminarom koji se bavio graničnim konfliktima i putevima za njihovo rešavanje", piše u pismu Doris Barnet.

Ona dalje ističe da se Krivokapić na svim sjedicama uvijek trudio da pokrene strane ka mirnom rješenju, koje bi za obje strane bilo prihvativo.

"To u političkoj praksi ne mora uvijek i odmah krunisano uspjehom a doživljava i udarce. Od tih udaraca Ranko Krivokapić se nije dao smesti. Njegov angažman u razgovorima je uvijek ciljao na dugoročno rješenje, a prije svega na dobrobit stanovništva i naroda. Stoga bih se radovala ako bi se Ranko Krivokapić opet tako angažovao, kako je to činio i u Parlamentarnoj Skupštini OEBS. Zato mu ja želim puno uspjeha", zaključuje se u pismu.

Bonus video: