MUP: Propali pokušaji DPS da spriječi Danilovića da makar upristoji birački spisak

"Tvrdnje DPS o zabrinutosti OEBS za kapacitete MUP brutalna su neistina"
19 komentar(a)
Goran Danilović, Foto: Savo Prelević
Goran Danilović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 10.10.2016. 16:04h

Samo prvi dio rečenice iz saopštenja DPS-a odgovara istini - "Svi petomjesečni pokušaji diskreditacije sistema su propali". Tako je. Propali su pokušaji partijskih DPS vojnika da opstrukcijom, podmetanjima i neistinama spriječe napore ministra Danilovića i ne malog broja časnih profesionalaca u MUP-u da makar upristoje birački spisak, saopšteno je danas iz MUP.

Iz tog Vladinog resora reagovali su na saopštenje DPS u kome se kaže da je ministar unutrašnjih poslova Goran Danilović "stavio potpis na gubitnički alibi opozicije".

"Namjera DPS-a je bila jasna - svakojakim pritiscima natjerati ministra na povlačenje, a onda preko "partijskih" načelnika pojedinih službi nastaviti po starom. Posegli su za skrivanjem podataka, navodnim zakonskim preprekama, izmišljenim tehničkim ograničenjima. Kada smo i to demistifikovali otvorena je sezona bolovanja, a virus je nepogrešivo pogađao DPS kadrove u MUP-u i nepogrešivo se kod svih virus povlačio istog dana kada ste shvatili da će i bez njih ministar istrajati u namjeri da u mjeri mogućeg birački spisak dovede u red", navodi se u saopštenju MUP.

Iz MUP si dodali da i pored svih opstrukcija provjera AFIS sistema prvi put je sprovedena na osnovu jasno propisane procedure.

"Tvrdnje DPS o zabrinutosti OEBS za kapacitete MUP brutalna su neistina jer ni jedna primjedba bilo koje međunarodne organizacije, uključujući delegaciju Evropske Unije i OEBS-a, zvanično nije stigla na našu adresu, a njihovi predstavnici bili su posmatrači na sjednicama Kordinacionog tijela. Dakle, nije bilo prigovora na procedure, niti zabrinutosti zbog postupanja MUP-a, a i da je drugačije savjest nam je mirna, jer smo u zakonom određenim rokovima Državnoj izbornoj komisiji ispručili sve uređaje za elektronsku identifikaciju birača, sve zakonom propisane ovjerene izvode, naravano uz poštovanje prvi put propisanih i sprovedenih pravila", rekli su iz MUP.

U saopštenju se dodaje da je MUP mimo volje DPS i bez podrške te partije otvorio Call centar MUP-a koji funkcioniše već mjesec i biće operativan do zatvaranja biračkih mjesta.

"Besplatnim telefonskim pozivom građani mogu saznati na kojem su biračkom mjestu upisani i gdje tačno mogu ostavriti svoje biračko pravo. Na sajtu MUP-a građani jednostavnom procedurom takođe mogu dobiti iste informacije. U skladu sa zakonom propisanom rokom,obavještenja odnosno pozivi biračima za glasanje, što je takođe naša obaveza, blagovremeno su proslijeđeni Pošti Crne Gore, koja je na današnji dan u svaku opštinu distribuirala više od 528 000 odštampanih poziva kroz obavještenja", rekli su iz MUP.

Iz MUP tvrde da je upravo na inicijativu Danilovića, prijeteći problem oko uručivanja obavještenja, zbog zastoja u tenderskoj proceduri i neblagovremene kupovine mašina za pakovanje, riješen potpisivanjem ugovora sa Poštom Crne Gore, koja je inače zakonom prepoznata kao institucija koja treba građanima da uruči posljednje obavještenje uoči izbora, odnosno poziv za glasanje.

"Konstatujemo na kraju da DPS bezuspješno pokušava da optuži ministra Danilovića i MUP za eventualne probleme koje ta partija sluti ili priželjkuje uoči glasanja ili na sam dan izbora. Ako im se slutnje ostvare krivca će morati da potraže u nekim drugim institucijama, u kojima DPS inače ima apsolutnu većinu, a MUP će i pored opstrukcija svoj dio obaveza ispuniti do kraja i u skladu sa zakonom", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: