Koalicija "Budva mora": Stari grad je poprište nemilosrdne borbe pojedinačnih interesa

Kako su naglasili da iako bi možda prihod od javnih površina Starog Grada bio moguć u iznosi od oko 700.000 do 900.000 eura, on se realizuje možda oko 80.000, za šta se od nadležnih ne mogu dobiti čak ni podaci
80 pregleda 31 komentar(a)
Stari grad, Budva, Foto: Vuk Lajović
Stari grad, Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 10.10.2016. 12:02h

"Nemojmo da o užem gradskom jezgru i o Starom gradu i Luci pričamo samo pred izbore. Oni su uslov našeg održivog turističkog razvoja i sada i ubuduće", poručeno je z koalIcije "Budva mora!" – URA , SDP, LP, čija je nositeljka mr Božena Jelušić

Kako su saopštili sa velikim zadovoljstvom uočavaju da je u programima gotovo svih političkih subjekata prepoznat značaj užeg i starog urbanog jezgra i kulturnog identiteta grada.

"Nažalost, ova pitanja po pravilu postaju važna u vrijeme lokalnih izbora, a stanje se neprekidno pogoršava još od 1999. godine. Stari Grad Budva je registrovani spomenik kulture, a Porat i Lanterna su dio spomeničkih vrijednosti i dio kulturnog pejzaža, kao i cijela kontakt zona, te sa takvim pravnim statusom podliježu kontroli komisija Evropske Unije. Mjere koje se dugoročno moraju donijeti dijelom zavise od revidiranog DUP-a Budva Centar i sanacionog plana. Do izgradnje multidisciplinarne pozorišne sale i zgrade biblioteke (za očekivati je na legatu Toma Luketića), moguće je početi sa usaglašavanjem funkcije stanovanja sa ekonomskom, socijalnom i kulturnom valorizacijom, jer Stari grad koristi turizmu samo kad je naseljen i kad je njegova infrastruktura uvezana u jedinstveni klaster", saopštili su iz koalicije.

Oni su dodali da je stanovanje jedina kategorija koju Budvu može da čini interesantnom a iznad svega ekonomski održivim gradićem.

"No stanovanje kao kategorija koja je grad održala 2000 g. je ugroženo i u tom pravcu treba odmah djelovati.Odmah se mora pristupiti regulisanju režima saobraćaja i parkiranja u kontakt zoni Starog grada, prilagođeno ljetnjem i zimskom režimu, kako bi se olakšalo stanovanje i privređivanje u toku zimskog perioda. Zakupci se moraju obavezati da očiste prostor i dovedu ga u red.pština mora identifikovati prostore u svom vlasništvu i staviti ih u privrednu funkciju kroz mogućnost samozapošljavanja i širenja lepeze usluga. U pitanju su slobodni objekti koji nisu dobili adekvatnu namjenu i funkciju, nelegalno useljeni objekti, objekti sa pogrešnom namjenom. Potrebno je uraditi katastarski popis vlasništva nad objektima u državnom i privatnom vlasništvu kao i vlasništvu stranih državljana“, navode u ovoj koaliciji.

Opština odmah mora, kako su istakli, definisati institucije koje mogu raditi u Starom gradu, kako bi ga očuvala kao živi grad.

"Budvanski porat se mora definisati u okviru Strategije pomorskog saobraćaja Crne Gore. Moraju se definisati sadržaji prostora, higijena, sanitarne i ekološke norme i ugostiteljski standardi.Mora se uzeti u obzir kultura, estetika, hortikultura i izgled ovih prostora. Moraju se poštovati poreske norme i prava iz Zakona o radu, socijalnom i penzionom osiguranju. Moraju se preciznim mjerama čuvati javni red i mir i zdravlje građana. Mora se utvrditi koliki su prihodi Opštine i Morskog dobra sa ovih lokacija, kako se raspoređuju i kome idu ovi prihodi.Mora se uraditi novi pravi elaborat oblasti kulture sa fizibiliti studijom, kako se to radi i u drugim društvenim i privrednim djelatnostima.Koalicija "Budva mora!" želi da obavijesti sve građanske i građanke da će na isti način razmišljati i konkretnim mjerama djelovati u svim mjesnim zajednicama od Buljarice do Jaza, čiji građani najbolje znaju koji problemi su suštinski i koji se najefikasnije mogu riješiti u kratkom periodu“, ističu u ovoj koaliciji.

Oni su obrazložili da je Stari grad je poprište nemilosrdne borbe pojedinačnih interesa, bez cjelovite politike održivog razvoja, odnosno ekonomske, kulturne, socijalne valorizacije.

"Zato u ovom trenutku trpe sve njegove funkcije. Svjesni smo svi da je privlačnost i ambjent Starog grada učinio da mnoge porodice pristojno zarađuju i njihove porodice pristojno žive. Nije to zasluga nas današnjih generacija već naših predaka. Njihovi magazini i konobe i šupe su postali visoko komercijalni prostori koji nam donose dobit. No došli smo do pozicije da možemo da uništimo sami sebe. Nekad su u Budvi stvarali Lubarda, Milo, Čelebonovic i sva elita jugoslovenskih slikara, pisaca, fimadžija; zimi su boravili engleski scenaristi i imali smo tri filmske kuće. Sezona je trajala pet mjeseci, a potom je Budva postala tema za roman pod nazivom "Bagra i blud". Pošto prebučni „zabavljači“ ne mogu omogućiti produžetak sezone na 150 dana, već samo otežati rad ostalim privrednim subjektima i građanima u špicu sezone, očito je da grad mora naći drugačiji način da upravlja svojim resursom“, ističu u “Budva mora“.

Pod izgovorom da je Budva turistička destinacija, kako su dodali, Opština svojim odlukama uporno suspenduje državne zakone, bilo iz oblasti urbanizma, turizma, ugostiteljstva, javnog reda i mira, kulturnih dobara ..., izazivajući čitav niz negativnih pa i kriminogenih pojava u životu grada.

"Na osnovu takvog činjenja je nastala specifična „ulična privreda“, a sama Opština je postala nelojalni privredni subjekat, koji kontinuirano omogućava prihod određenim licima, a trošak ostavlja državi ili opštini. Lokalna vlast je gotovo dvije decenije snažno stimuliše kratkoročne, privremene i najniže oblike turističke ponude. Skoro 700 privremenih lokacija i još 200 lokacija Morskog dobra, postali su jasan znak da ova destinacija neće hotele sa pet i više zvjezdica, već masovni turizam sa masovnim prometom kafanskih usluga, tjeranjem zahtjevne turističke klijentele koja u vanpansionu dosta troši i potpunim zatiranjem kulturnog identiteta grada.Od oko 15.000 kvadrata javnog prostora oko Starog Grada, 11.000 je pokriveno šankovima, frižiderima, vitrinama za sladoled, stolicama i automobilima. Za pješake /turiste, šetače/ građane je ostavljeno svega 3.000 kvadrata i to da se provlače. Zbog 38 diskoteka, tj. otvorenih šankova, picerija i kafića u Starom Gradu i oko njega, koje je Skupština planski usvojila, svakog ljeta imamo javne pobune građana, a plaćaju se i penali i odštete turistima. Samo oko zidina postoji 2.300 kvadrata „TERASA“ kako ih obrađivač zove, a dobro svi znamo da su to diskoteke sa otvorenim šankovima, bez kanalizacije, vode, magacina, WC-a, sa enormnom bukom, u centru stambeno – hotelsko – kulturno istorijske zone, pa sa takvim planom, ugrožava saobraćaj, degradira prostor i život turista i građana, srozava nivo turističke destinacije i zagađuje okolinu“, navode u koaliciji.

Kako su naglasili da iako bi možda prihod od javnih površina Starog Grada bio moguć u iznosi od oko 700.000 do 900.000 eura, on se realizuje možda oko 80.000, za šta se od nadležnih ne mogu dobiti čak ni podaci.

Bonus video: