Sve političke partije građanima obećavaju praštanje dugova

Stranke u izbornim programima ne navode kako će obezbijediti sredstva za otplaćivanje dugovanja ugroženim građanima
20 komentar(a)
račun, Foto: Shutterstock.com
račun, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 09.10.2016. 11:55h

Opraštanje dugova jedno je od ključnih obećanja koje u predizbornim programima partije nude biračkom tijelu. Političke partije biračima uglavnom obećavaju otpisivanje dugova najranjivijim socijalnim grupama, ali ne navode mehanizme kojima će to sprovesti.

Tako se u izbornom programu Socijaldemokratske partije (SDP) obećava oprost dugova građanima koji spadaju u apsolutno siromašne, a otpisivanje dugova obećavaju i iz Demokratskog fronta, navodeći da će dugovi biti otpisani "najranjivijim socijalnim grupama i gubitnicima tranzicije".

Ipak, stranka Ranka Krivokapića kao ni čelnici Fronta u programima ne pojašnjavaju mehanizme kojima će ispuniti obećanje dato građanima. Iako ima najdužu listu planova u dijelu koji se odnosi na socijalni program, nije jasno kako će Demokratski front, obezbijediti budžet kojim će Crnu Goru učiniti državom u kojoj više neće biti gladnih. U programu Fronta se obećava i da će nova vlast povećati minimalne zarade na 350 i minimalne penzije na 200 eura, uvesti socijalnu penziju od 150 eura za lica koja nemaju nikakva primanja.

Nezaposlenim porodiljama će, kako se navodi, omogućiti mjesečnu nadoknadu od 200 eura u trajanju od godinu dana. U Frontu obećavaju i otvaranje više od 20.000 novih radnih mjesta do 2020. godine za korisnike socijalne pomoći. Taj politički savez će dati i bespovratnih 1.000 eura za početak malog ženskog biznisa.

Za socijalno ugrožene će, kako navode, obezbijediti besplatan minimalan paket električne energije, a u Frontu obećavaju i smanjenje poreza na neke od osnovnih životnih namirnica, za koje dosad nije bilo poreskih olakšica. Taj politički savez će, kako obećavaju, proširiti nultu stopu PDV-a na odjeću i obuću koja je namijenjena djeci predškolskog uzrasta, na dječju hranu i higijenske potrepštine za djecu. Front obećava i besplatan obrok u svim školama, adaptaciju postojećih i izgradnju novih vrtića, te besplatne udžbenike za prva četiri razreda osnovne škole, a djeci iz jednoroditeljskih porodica i za osnovno i srednjoškolsko obrazovanje.

U porodicama u kojima niko ne radi, iz te partije obećavaju posao jednom članu, obećane su i subvencije za poslodavce koji zapošljavaju samohrane roditelje. Majke će, kako navode u DF-u, za treće i svako sljedeće dijete, dobijati dvogodišnje porodiljsko odsustvo, dok će kod samohranih majki odsustvo biti trogodišnje. U izbornom programu Front obećava nacionalizaciju Fonda za solidarnu stambenu izgradnju, te mjesečni zakup socijalnih stanova čiji je vlasnik država po cijeni od jednog eura po metru kvadratnom. Nije objašnjeno ko će, kad svi socijalni problemi budu riješeni, biti korisnici narodnih kuhinja, koje DF planira da otvori u svim gradovima.

S druge strane, u izbrnom programu SDP obećava da će regulisati pitanje socijalnog minimuma ispod kojeg ne smije biti nijedna osoba u Crnoj Gori, kao i da će kreirati olakšice za upis u visokoškolske institucije siromašne djece.

Penzioneri se u programu SDP-a pominju u jednoj rečenici. Njima će, kako navode u SDP-u, obezbijediti "dostojanstvenu starost, jer su oni stvaraoci većine društvenih dobara koje danas koristimo".

U stranci Ranka Krivokapića navode da su centri za socijalni rad u Crnoj Gori zloupotrebljavani u svrhe političkih kampanja, te da će takve zloupotrebe "urgentno eliminisati".

U izbornom programu Demokratske partije socijalista (DPS), u dijelu koji se odnosi na socijalnu politiku, navode da će "posebnu pažnju" posvetiti penzionerima, nastaviti sa redovnom isplatom i usklađivanjem penzija.

Demokratska Crna Gora u programu podsjeća da prava po osnovu penzijskog i invalidskog osiguranja i drugih naknada kod Fonda PIO Crne Gore ostvaruje oko 125. 000 građana, te da postoji trend daljeg rasta broja korisnika tih prava. Demokrate navode i da penzije u Crnoj Gori, od januara 2012. godine nisu usklađivane sa zakonom i da prosječna penzija sada iznosi 273 eura, a da oko 6.500 penzionera ostvaruje najnižu penziju od 100,40 eura. Kada je krajem godine najavljeno da će u julu penzije biti povećane tri, odnosno 20 odsto za one sa najnižim primanjima, direktor Fonda PIO Dušan Perović kazao je da bi usvajanje takvog predloga dovelo u pitanje stabilnost i održivost penzijskog sistema, kao i redovnost isplate ovih prava u tekućoj godini.

Iz Koalicije “Ključ” obećavaju da će uvesti sistem obračuna penzija na način da penzionu osnovicu čini 15 najboljih godina uplate doprinosa koje je osiguranik izvršio tokom svog rada.

DPS nudi posao za otpuštene

Pošto je značajan broj građana tokom tranzicije ostao bez posla, u DPS-u obećavaju da će obezbijediti subvencije za poslodavce koji zaposle one koji su izgubili posao uvođenjem stečaja. Kako navode, obezbijediće subvencije cijelog dijela poreza i doprinosa na zarade.

U DPS-u obećavaju i da će za radnike koji su izgubili posao kao tehnološki viškovi ili zbog stečaja preduzeća, preko Investiciono-razvojnog fonda (IRF) obezbijediti beskamatne kredite do 50.000 eura, ukoliko se opredijele za razvoj sopstvenog biznisa.

Bonus video: