Radonjić ništa ne može DPS-u

Obradović i Ivanović, koji su osumnjičeni za nezakonito pribavljanje 2,3 miliona prilikom privatizacije “Telekoma”, donirali su po 2.000 eura DPS-u
174 pregleda 5 komentar(a)
Oleg Obradović i Miodrag Ivanović, Foto: Savo Prelević
Oleg Obradović i Miodrag Ivanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 08.10.2016. 18:20h

To što su dvojica osumnjičenih za korupciju Oleg Obradović i Miodrag Ivanović donatori vladajućeg DPS, za Agenciju za sprečavanje korupcije neće biti problem, jer Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja kao problem prepoznaje jedino pravosnažno osuđene.

Obradović i Ivanović su prije mjesec dana, 9. septembra, donirali po 2.000 eura DPS-u. U istrazi o korupciji tokom privatizacije Telekoma Crne Gore, koja sa prekidima traje više od deceniju, dvojica bivših direktora saslušavana su kao osumnjičeni pred specijalnim tužiocem Sašom Čađenovićem prošle godine, zbog sumnje da su nezakonito sebi i drugima pribavili 2.300.000 eura tokom privatizacije.

U tužbi američke Komisije za hartije od vrijednosti piše da su podmićivanje u Crnoj Gori u ime Mađar telekoma omogućila tri direktora, od kojih su dva bili i članovi uprave Crnogorskog Telekoma nakon privatizacije, preko četiri lažna ugovora o konsultantskim uslugama, vrijednosti 7,35 miliona dolara.

Po toj tužbi, Dojče Telekom i njegova mađarska podružnica su se 2011. nagodili sa pravosuđem SAD da plate oko 95 miliona dolara. Istraga u Specijalnom tužilaštvu Crne Gore u ovom predmetu još traje, a tužioci su tvrdili da još sakupljaju dokumentaciju.

Direktor Agencije za sprečavanje korupcije Sreten Radonjić “Vijestima” je rekao da kontrolišu finansiranje partija i kampanja pred izbore 16. oktobra. On je u pisanom odgovoru podsjetio da Zakon propisuje zabranu finansiranja partija samo osobama koje su pravosnažno osuđena za korupciju i organizovani kriminal.

“U toku je provjera poštovanja ove zabrane od strane svih lica koja su davala priloge političkim subjektima u izbornoj kampanji za izbore 16. oktobra, kroz upoređivanje izvještaja o prilozima sa evidencijom pravosnažno osuđivanih lica koju vodi Ministarstvo pravde”, navodi se u odgovoru Radonjića na pitanje da li će kontrolisati priloge Obradovića i Ivanovića.

Bonus video: