Nimanbegu: U vladu samo uz strane garancije

“Naša područja su najnerazvijenija sa ogromnim potencijalom”
22 komentar(a)
Genci Nimanbegu, Foto: Arhiva "Vijesti"
Genci Nimanbegu, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 08.10.2016. 13:30h

Nosilac liste koalicije „Albanci odlučno“ Genci Nimanbegu poručio je da će taj savez ući u novu vladu samo ako međunarodna zajednica bude posrednik u zaključivanju koalicionog sporazuma.

- Ući ćemo u koaliciju sa svim koji budu prihvatili jedini uslov da imamo posrednika u postizbornom sporazumu koji bi omogućio povjerenje i kredibilitet da se sporazum realizuje do kraja. A taj posrednik može biti samo međunarodni faktor. Bilo koja buduća vlast neće dobiti našu podršku bez toga, kazao je Nimanbegu u intervjuu “Vijestima”.

Albanske glasove u Ulcinju, osim vaše koalicije očekuju još i DPS, SDP, SD, URA, Pozitivna i druga albanska koalicija koju predvodi Gzim Hajdinaga. Koje su prednosti a koje mane vaše liste u odnosi na njih?

- Albanci su danas mnogo jedinstveniji jer su shvatili da građanske partije ne mogu štititi njihove interese. Albanci dobro znaju da su baš građanske partije i međusobne podjele direktno uticale da se naša omladina iz Plava, Gusinja, Malesije, Krajine, Ane Maljit i Ulcinja danas nalazi u diaspori. S druge strane, činjenica je da je naša koalicija u kojoj su Forca-DUA-AA, ujedinila sve albanske predstavnike u državi - dva poslanika, predsjednika opštine Ulcinj, predsjednika Skupštine UO Tuzi, kao i predsjednik NSA. Osim toga, Forca je jedina partija koja od početka nije izmijenila programske ciljeve i jedina je sačuvala političke stavove. Sve zbog cilja da albanski narod ima jednu partiju sa jasnom vizijom, kojoj su se sada pridružile i dvije važne albanske stranke.

Kako komentarišite poruke Dritana Abazovića(URA) da vladajuća elita manipuliše Albancima dajući im obećanja pred izbore, koje nijesu spremni da ostvare?

- Ne prepoznajem se u toj izjavi. Znam da je i Skender Elezagić prenaglio do tog nivoa, da je na Izbornoj konvenciji SDP-a izjavio da voli Albance više od nas, ali ne bih vjerovao da i Dritan podrazumijeva isto. Shvatam da biti Albanac danas u Crnoj Gori, i boriti se za svoja prava, ekonomski i socijalni razvoj u svojoj zemlji, nije lako, ali kako izgleda jedna mala grupacija ljudi je, nažalost, odabrala samoasimilaciju. Odlučni smo i ujedinjeni sa velikim dijelom Albanaca, i vjerujemo da više nego ikada, ujedinjeni, možemo prevazići teška vremena.

Imate li i Vi percepciju, kao i veći dio civilnog sektora i građana Ulcinja, da Vlada vodi maćehinsku politiku prema gradu?

- Slažem se sa vašim pitanjem, i upravo zbog toga, odlučni smo da osnažimo našu političku moć u upravljanju, što će uticati da naredna Vlada bude odgovornija i svjesnija pritiska albanskog faktora, da se njihove razvojne politike prema ovim područjima, upravljaju istim standardom kao i u čitavoj Crnoj Gori. Naša područja su najnerazvijenija sa ogromnim potencijalom, i to se treba hitno mijenjati.

Da li prema Vašoj ocjeni, bivši vlasnici maslinjaka u Valdanosu treba da prihvate moguću ponudu Vlade o zakupu? Takva ponuda maslinarima stigla je i prije nekoliko godina. Mislite li da je pitanje povraćaja imovine u Valdanosu ispolitizovano?

- Stvar povraćaja maslinade Valdanosa vlasnicima, nije više pravno pitanje već političko. Za Forcu, ovo pitanje je oduvijek bilo i ostalo u srži političkog programa od njenog samog osnivanja. Tako da naš stav ostaje jasan i za ovu tačku nema kompromisa. Za ovu tačku postoji samo jedno rješenje! Valdanos će se vratiti njenim vjekovnim legitimnim vlasnicima.

U Skupštini ste glasali za legalizaciju objekata pa i onih unutar kulturno-istorijskih spomenika. Osjećate li odgovornost pred građanima Ulcinja i svojim komšijama u Starom gradu, budući da će tim zakonom biti legalizovan i rogobatni objekat unutar drevnih zidina, čiji je investitor prešao propisane gabarite i koji u potpunosti odudara od autentičnog ambijenta?

- Imate pravo, glasao sam za zakon o legalizaciji, koji omogućava hiljadama domaćinstva da stvore svoj krov nad glavom i da konačno mogu da planiraju svoj dalji razvoj. Treba stati na kraj divljoj gradnji i uzurpaciji prostora koja se dešava već decenijama zbog slabosti institucija i korupcije.

Takođe opština će konačno dobiti stabilne, milioinske prihoda na osnovu naknade za legalizaciju. U cijeloj opštini Ulcinj, vjerovatno ima između 5 i 10.000 hiljada objekata. Po ovom zakonu, objekat u Starom gradu ne može biti legalizovan jer to treba da podrže Ministarstvo, Zavod na Cetinju i Opština.

Ali sigurno da treba da se upitate ko je dozvolio da uopšte nikne takav objekat u Starom gradu? Moj stav za monstruozni objekat u Starom gradu je opštepoznat, a ja ću ga ponoviti - njega pod hitno treba srušiti

Ulcinj je albanski grad, na to ukazuju duh naroda, mentalitet

Lider Force Nazif Cungu je nakon što je postao prvi čovjek grada, u intervjuu “Vijestima”, odgovorio na pitanje da li je Ulcinj grad u Crnoj Gori ili crnogorski grad. Kasnije je većina prvaka albanskih partija tražila da takođe javno odgovori na to pitanje.

- Albanci u Crnoj Gori su na svojim vjekovnim ognjištima, i oni su danas ujedinjeniji nego ikada s ciljem da ojačamo političku moć u zemlji, ekonomski, socijalni i kulturni razvoj. Ulcinj je grad gdje je stolovao Ilirski kraj Gencie (Genti), grad na Mediteranu i u Evropi, grad kojim su vladali Vizantinci, Venecijanci, Turci. Zadnjih 130 godina on je u Crnoj Gori, ali i ako me pitate skriveno odgovoriću jasno - duh naroda, mentalitet, način kako živi ovaj grad, i njegova duša potpuno jasno ukazuju na to da je Ulcinj albanski grad.

Bonus video: