Ključ: Nikšićka komunalna policija nezakonita kažnjavala građane

"Mi smo od strane lokalnog DPS-a kritikovani da ne umijemo da čitamo propise. Mi smatramo da oni umije da ih čitaju, ali ih namjerno krše jer je opštinski budžet toliko oslabljen da moraju da ga pune na taj način"
347 pregleda 2 komentar(a)
Parkiranje Nikšić, Foto: TV VIjesti
Parkiranje Nikšić, Foto: TV VIjesti
Ažurirano: 07.10.2016. 18:29h

Koalicija Ključ pripremila je saopštenje za javnost u kom se navodi da je u Nikšiću u proteklih 10 mjeseci Komunalna policija nezakonito kaznila preko 7 000 građana za prekršaje na parkiralištima i parkiranje na trotoaru.

Oni tvrde da su iz Suda za prekršaje dobili rješenje po kome se prekršajni nalozi izdati od strane Komiunalne policije stavljaju van snage, jer službenici tokom deset mjeseci nisu prošli potrebne obuke i tako stekli ovlašćenja da kažnjavaju.

Iz Komunalne policije, ipak, tvrde da nije bilo kršenja zakona, te da postupaju kao i službe u drugim gradovima, a na jedno rješenje Suda za prekršaje su podnijeli i žalbu Višem sudu u Podgorici.

"Iako je parkiranje na trotaoru prekršaj, kazne ne može pisati neko ko za to nije nadležan" upozoravali su iz Demosa prethodnih mjeseci.

Da je Komunalna policija Nikšić koja je u proteklom periodu obavljala ovu aktivnost postupala protivno zakonu, u Demosu su, kažu, dobili potvrdu od nikšićkog Suda za prekršaje.

"Radi se o tome da je 7000 građana plaćalo kazne koje nije trebalo da plati, osim onog malobrojnog dijela koji je zahvaljujući našim saopštenjima išao kod nadležnog suda i bio oslobođen od kazne" kazala je Marjana Jušković iz koalicije Ključ.

U ovaj broj ulaze i kazne za parkiranje na obilježenim parking mjestima, jer po tvrdnjama Demosa- sada koalicije Ključ, komunalni policajci ni njih nisu smjeli da izriču.

"Od 3. oktobra 2015. godine van nadležnosti, odnosno nenadležni i mogli su da izdaju samo usmena upozorenja građanima koji su se nepropisno parkirali. Iz razloga što komunalni policajci opštine Nikšić ne ispunjavaju uslove propisane članovima 39, 40, 41, 42 Zakona o komunalnoj policiji koja ih da bi primjenjivali taj zakon obavezuje da prođu obuku i imaju stručni sertifikat od nadležnog ministarstva" dodala je Jušković.

Prema njihovim tvrdnjama građani su nezakonito kažnjavani sve do jula ove godine kada je zvanično formiran, pored Komunalne policije, i Sekretarijat za inspekcijski nadzor. Službenici su dobili ovlašćenja, ali je kako tvrde- parkiranje na trotoaru i dalje normativno neuređeno i kao takvo ne smije se naplaćivati.

"Mi smo od strane lokalnog DPS-a kritikovani da ne umijemo da čitamo propise. Mi smatramo da oni umije da ih čitaju, ali ih namjerno krše jer je opštinski budžet toliko oslabljen da moraju da ga pune na taj način" kazala je Jušković.

Da nije bilo kršenja zakona, izričiti su u Komunalnoj policiji, gdje kažu da su kažnjavali građane tek kada su se za to stekli uslovi.

"Kažnjavanje nije bilo od oktobra 2015. godine, nego je bilo samo usmeno upozoravanje i dijeljeni su pamfleti po automobilima koji su bili pogrešno parkirani. Dakle, kazne su izricane tek pošto su dobili ovlašćenja? Tako je" kazao je Zdravko Vlahović, načelnik Komunalne policije Nikšić.

Oni su Višem sudu u Podgorici uložili žalbu na jedno dostavljeno rješenje Suda za prekršaje gdje se kazna za nepropisno parkiranje stavlja van snage.

"Sve komunalne policije u Crnoj Gori rade na isti način- na bazi prenesenih poslova iz uredbe Vlade Crne Gore i mi ćemo par dana sačekati odluku Višeg suda u Podgorici" objasnio je Vlahović.

Vlahović napominje da Sud za prekršaje ne problematizuje sve izrečene kazne- čiji je broj preko 7000, kako to tvrde iz Kolacije Ključ.

Bonus video: