SDP: Gdje idu pare novskog Vodovoda

"Činjenica je da dvije trećine vode koja pređe crnogorsko-hrvatsku granicu proguta zemlja, more ili fantomski potrošači"
17 komentar(a)
SDP, Foto: SDP
SDP, Foto: SDP
Ažurirano: 07.10.2016. 15:29h

"DPS je u Herceg Novom godinama tvrdio da iz Vodovoda milioni odlaze u Podgoricu, vrijeme je da sada oni kažu: Đe sad idu pare?" navodi se u saopštenju OO SDP Herceg Novi.

Oni su kazali da stanovnici Herceg Novog pored svih problema kojih imaju sa kanalizacionom mrežom, divljim ispustima u potoke i more i sada već potpunom neizvješnošću oko završetka kolektora imaju i teret o kojem se malo priča i tema je za samo bolje upućene, barem za sada.

"Naime Novljani plaćaju najskuplju a besplatnu vodu na svijetu! Ima je u izobilju, kao i stalnog straha da je neće biti dovoljno! Na oko dvije zadnje rečenice su besmislene, ali one u stvari opisuju pravu sliku stanja vodosnabdijevanja u Herceg Novom. Podaci su neumoljivi. Svakog mjeseca u distributivni sistem novskog vodovoda stiže, u prosjeku, više od 1 (jedan) milion kubika vode. Iz lokalnog izvorišta Opačica pristiže tek šest odsto od toga. Ostalo je sve voda sa Plata. Stiže sistemom za koji su Novljani godinama izdvajali od svojih zarada i za šta im se dosta prigovaralo, da su grdno pogriješili, te kako je i za Novi jedino rješenje Regionalni vodovod. Voda pristiže, ali je niko ne vidi. Nestaje! Jedino ostaje trag na mjernim instrumentima" navodi se u saopštenju.

Kako se objašnjava u saopštenju od pomenutih milion kubika, vodovod u prosjeku proda 160.000 kubika, dakle 16% ukupne količine kojom raspolaže. Tokom sezone potrošnja vode se udvostručuje, ali je kako kažu i tada to tek 30% vode koja stiže preko Debelog brijega.

"Činjenica je da dvije trećine vode koja pređe crnogorsko-hrvatsku granicu proguta zemlja, more ili fantomski potrošači! Kada bi ta voda zavrćela „leptirić“ na vodomjeru izbacila bi račun od 700.000 eura mjesečno. Ni u vodovodu ni izvan vodovoda niko nije zabrinut što nestaje i gdje nestaje više od osam miliona godišnje! I sada podatak koji će vjerujemo zapanjiti svakoga! Voda sa Plata je potpuno besplatna! Iako Opština svakog mjeseca plaća 25.000 eura Konavlima za devastaciju zemljišta kojom prolaze vodovodne cijevi. To opterećuje cijenu kubika sa zanemarljivih 3,5 centa i ni to u krajnjem nije izdatak Vodovoda. S druge strane, „spasonosna“ voda iz Regionalnog vodovoda je 10 puta skuplja i iznosi 37 centi po kubiku" ističu iz partije.

Kako objašnjavaju to znači da je račun koji svakog mjeseca Novljani dobijaju zapravo samo račun koji treba da pokrije enormne troškove poslovanja Novskog Vodovoda, "ma šta oni predstavljali: nesposobnost, prekobrojnost, političko udomljavanje ili totalnu indolentnost".

"Dok je bio u opoziciji u Herceg Novom, DPS je stalno iskazivao sumnju da novac iz Vodovoda završava negdje u Podgorici. U kuloarima se prenosila tvrdnja da je to izvor finansiranja opozicije. Sada mi pitamo DPS: A, ko se sada finansira. Đe su pare? Da li i danas završavaju u Podgorici? Ili vas jednostavno nije briga. Ionako ceh plaćaju, niko drugi nego građani Herceg Novog" zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: