Mihović: Obnovićemo kulturne vrijednosti Budve

Prema njegovim riječima Kulturni kapital stare Budve i njenog zaleđa potpuno je porazila moćna komercijalizacija koja dolazi sa svih strana i najnižeg je nivoa.
98 pregleda 6 komentar(a)
Drgan Mihović, Foto: Vuk Lajović
Drgan Mihović, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 07.10.2016. 11:35h

“Na otvorenom čistom Jadranu sazidana je u prastaro vreme Budva, najčudesnija naša primorska varoš…"Da li bi Miloš Crnjanski, koji je ovo davno napisao, danas prepoznao Budvu?", zapitao je Dragan Mihović, član predsjedništva CDU na konferenciji za novinare.

Prema njegovim riječima Kulturni kapital stare Budve i njenog zaleđa potpuno je porazila moćna komercijalizacija koja dolazi sa svih strana i najnižeg je nivoa.

"Varvari su pred vratima", vrištali su uplašeni građani drevnog Rima. "Za nas je kasno", Varvari su zauzeli grad. Budva je jedini grad na Mediteranu koji se ruši izgradnjom, investitorskim urbanizmom, korupcijom i kriminalom. Privatni preduzetnici iz dana u dan zauzimaju javni prostor i potpuno ponižavaju javni interes. Nije nepoznato, kada neko posegne za prečim pravom, oslanjajući se na moć, stvari počinju neugodno mirisati.Šta će ostati Budvi ako se ovako nastavi? Stari princip da prvo ljudi izgrađuju grad, a potom grad izgrađuje ljude i ovdje je dao odgovor: Savremena Budva jasnije prepoznaje imena i nadimke biznismena, nego imena svojih slikara, pisaca, muzičara i profesora", ocijenio je Mihović.

On je dodao da je tako graditeljski i kulturni kontinuitet uveden u bespuće šire poznat kao "Budvanizacija".

"Zato Budva nema gradsku kuću, gradsko pozorište, gradski muzej, pa čak ni gradsku kafanu. Bivši gradonačelnik Firence, Mateo Renci, kaže: “Grad se mijenja malim postupcima gradske finoće koja počinje od samih građana. Grad se može promijeniti ljubavlju i raspoloženjem sopstvenih građana, a ne projektima”.Budva se i dalje nudi kao najsigurnija i najljepša razvojna šansa Crne Gore. Budva je grad široke perspektive, bogat kulturom i našim uspomenama. Ovdje je rođeno jedno veliko, zajedničko stablo građana, koje čini više generacija, koje treba povezati i omogućiti da kažu svoje mišljenje i svoj interes. Za većinu ovo je prva i posljednja adresa. Nedopustivo je da se budućnost Budve realizuje bez onih koji je vole.Ne smijemo dozvoliti da nas ideološka pukotina strančarenja proguta.Volimo Budvu", poručio je Mihović.

Bonus video: