Blagojević: Osnovaćemo Garantni fond za žene preduzetnice

Žena mora imati finansijsku potporu za koju joj je potrebna nepokretnost kao garancija zajma ako želi da pokrene sopstveni biznis, navodi Blagojević
100 pregleda 27 komentar(a)
Marija Blagojević, Foto: Socijaldemokrate
Marija Blagojević, Foto: Socijaldemokrate
Ažurirano: 07.10.2016. 11:04h

Socijaldemokrate Crne Gore će osnivanjem Garantnog fonda za žensko preduzetništvo otkloniti jednu od osnovnih prepreka za razvoj tog segmenta naše ekonomije, saopštila je Marija Blagojević, kandidatkinja za poslanicu.

Kako navodi, žene čine više od polovine stanovništva u Crnoj Gori.

"Kao partija moderne ljevice, dosljedno ćemo se zalagati za uspostavljanje društva jednakih šansi kroz uklanjanje svih oblika diskriminacije na osnovu pola i rodnih uloga. Zato smo i kroz svoje Partnerstvo za snažan ekonomski razvoj prepoznali niz konkretnih mjera, koje će doprinijeti prije svega ekonomskom jačanju i nezavisnosti žena, kao osnovnom preduslovu za postizanje potpune ravnopravnosti i pune političke participacije žena u Crnoj Gori. Jedna od najozbiljnijih prepreka za razvoj ženskog preduzetništva je nemogućnost pristupa kapitalu, odnosno poteškoće u obezbjeđivanju kreditnih sredstava", navodi Blagojević.

Ona dodaje da "žena mora imati finansijsku potporu za koju joj je potrebna nepokretnost kao garancija zajma ako želi da pokrene sopstveni biznis".

"Ako se uzme u obzir da je svega 6% nekretnina registrovano na ime žene, jasno je zašto je neophodno pojačati sistemsku podršku ženskom preduzetništvu. U Crnoj Gori su žene vlasnice tek svakog desetog preduzeća, iako čine više od polovine populacije, dok se u zemljama EU 30% preduzeća nalazi u vlasništvu žena. Zato će Socijaldemokrate osnovati Garantni fond za žene preduzetnice. Cilj osnivanja ovog Fonda je da se olakša pristup finansijskom tržištu i obezbijede povoljniji uslovi kreditiranja od onih koje nude komercijalne banke. Osnovna aktivnost Fonda je izdavanje garancija bankama kao sredstva obezbjeđenja urednog vraćanja bankarskih kredita. Ako se uzme u obzir da je prosječna suma potrebna za osnivanje novog biznisa oko 5000 eura, jasno je da će se osnivanjem ovog Fonda, za relativno mali iznos sredstava na godišnjem nivou osigurati otvaranje nekoliko stotina radnih mjesta", navodi se.

Bonus video: