Rano je za priču o funkcijama

Front tražio da, osim predstavnika DPS-a i aktuelnog premijera, u vladi ne učestvuju ministri iz Đukanovićevih vlada
50 pregleda 94 komentar(a)
Nebojša Medojević, Andrija Mandić,  Milan Knežević, Foto: Savo Prelević
Nebojša Medojević, Andrija Mandić, Milan Knežević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 07.10.2016. 06:45h

Demokratski front (DF) predložio je koaliciji “Ključ” sporazum o formiranju Vlade u kojoj nebi bilo Demokratske partije socijalista (DPS) i Mila Đukanovića. Dokumentom, koji je poslat Demosu, pokretu URA i SNP-u, traži se da se obavežu na formiranje Vlade odmah nakon izbora.

Lider koalicije “Ključ” Miodrag Lekić pozdravio je predlog Fronta i pozivao na objedinjavanje svih građanskih i demokratskih opozicionih snaga.

“Koalicija 'Ključ' je u više navrata pozivala na saradnju, ali to radimo još jednom. Pozivamo na objedinjavanje svih građanskih i demokratskih opozicionih snaga, da zajedno sa manjinama, sarađujemo prije i poslije 16. oktobra, sa zajedničkim ciljem da smijenimo DPS”, kazao je Lekić na tribini te koalicije u Golubovcima.

Lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić kazao je ranije juče da sporazum treba zaključiti u roku od 24 sata, navodeći da Front traži partnere koji će na jasnim principa, fomirati vladu diskontinuiteta.

U sporazumu se zahtijeva i da osim predstavnika DPS-a i aktuelnog premijera, u vladi ne učestvuju ministri iz Đukanovićevih vlada. Lekić i lider pokreta URA Žarko Rakčević bili su članovi vlade, dok je Goran Danilović aktuelni ministar policije. Lekić je sinoć kazao da sada nije vrijeme da se priča o funkcijama u vladi.

“U njihovoj ponudi se govori o nekim funkcijama i ja na taj dio mogu da kažem, da se mi u koaliciji “Ključ” nijesmo okupili zbog fotelja i smatramo da sada nije momenat za takvu priču. Bitno je da pobijedimo DPS, a o foteljama možemo nekom drugom prilikom”, kazao je Lekić, dok je Milić upozorio da sukobi u opoziciji idu na ruku vlasti. “Oni koji pokušavaju da vode rat u opoziciji, moraju da znaju da tako samo rade za DPS. I nas pitati ko će biti koji ministar, ko će biti premijer, je smiješno. Mi želimo da napravimo stvarne promjene u Crnoj Gori”, kazao je on.

Front je predložio i da odluka oko učlanjenja Crne Gore u NATO bude donijeta na fer i slobodnom referendumu, kao i da niko ne može imati imunitet od suočavanja sa pravdom. Zahtjeva se i da opoziciona lista koja osvoji najviše glasova na izborima treba da predloži kandidata za premijera.

“Vlada mora biti formirana u skladu sa demokratskim standardima. Procentualno učešće u toj vladi svaki politički subjekt će zavrijediti na osnovu broja osvojenih mandata i procentualno učešće će odražavati tu sliku koliko ko ima podrške među građanima Crne Gore“, rekao je Mandić.

U sporazumu i riječ na engleskom

U jednoj od tačaka sporazuma navodi se da će opoziciona lista sa najviše mandata predložiti kandidata “for predsjednika Vlade”, iako u verziji koji je kasnije poslata medijima nema engleske riječi “for”, već stoji “za predsjednika Vlade”.

Član predsjedništva DF-a Nebojša Medojević tvrdi da je dokument u kome stoji “for” poslat samo pokretu URA, ali da engleske riječi nema u verzijama koje su dobili Demos i SNP. U Demosu je “Vijestima” potvrđeno da je predlog sporazuma sa engleskim izrazom poslat i stranci Miodraga Lekića. Medojević je “Vijestima” kazao da je lično pisao sporazum.

"Time sam htio da podsjetim pokret URA da je i Pokret za promjene građanska, prozapadna i moderna stranka", kazao je Medojević, navodeći da je sporazum i preveo. “Ja sam otkucao tekst i napravio predlog za slanje našim prijateljima vani. PzP ima obaveze prema asocijacijama koje ih podržavaju”.

Bonus video: