Rastrčali se pred izbore: Šta su sve otvorili i posjetili Đukanović i ministri

Za premijera Mila Đukanovića su rezervisani najznačajniji događaji, ali i tempirani u skladu sa kampanjom
169 pregleda 62 komentar(a)
hotel Hilton otvanjanje, Milo Đukanović, Žarko Burić, Foto: Filip Roganović
hotel Hilton otvanjanje, Milo Đukanović, Žarko Burić, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 06.10.2016. 15:32h

U Crnoj Gori je ustaljen običaj funkcionera vladajućih partija, da uoči izbora proizvode čitave serije, takozvanih, radnih posjeta opštinama, svečanih otvaranja, prisustvovanja raznim ceremonijama...

Pored eksploatacije same funkcije u svrhu lične i partijske političke promocije, u takvim prilikama se, po pravilu, koriste službena vozila, a ukupne putne troškove funkcionera i njihove pratnje se finansiraju iz državnog budžeta. Tu se može uračunati i njihovo radno vrijeme u kom se nijesu bavili državnim poslovima, a koje se plaća, takođe, novcem svih građana.

Sudeći po serijama aktivnosti državnih funkcionera, aktuelna predizborna kampanja se ne razlikuje od prethodnih jer je zabilježena čitava serija aktivnosti državnih funkcionera koje se formalno vode kao dio redovnih aktivnosti, ali po procjenama mnogih posmatrača i aktera predizbornog procesa, one su isključivo u funkciji predizborne kampanje.

Za premijera Mila Đukanovića su rezervisani najznačajniji događaji, ali i tempirani u skladu sa kampanjom. Tome u prilog govori činjenica da je premijer Đukanović svečano otvorio novi podgorički hotel Hilton iako je ovaj objekat već nedjeljama radio.

Prema ustaljenom običaju, ovakve prilike se koriste za emitovanje optimizma i konstatovanje izvanrednog učinka vlasti u prethodnom periodu.

„Raduje nas što hotel Hilton – Podgorica otvaramo u godini obilježavanja desetogodišnjice obnove nezavisnosti koja će po dosadašnjim ostvarenjima i prognozama biti rekordna godina crnogorskog turizma, a istovremeno i godina prekretnice u dostizanju jasne vizije Crne Gore kao prestižne evropske turističke destinacije“, rekao je Đukanović.

Premijer Đukanović je, samo tokom septembra i oktobra, u vrijeme predizborne kampanje, osim otvaranju Hiltona, prisustvovao raznim događajima, među kojima su: potpisivanje ugovora o izgradnji nove termoelektrane i ugovora o koncesiji za istraživanje nafte i gasa u podmorju, obilježavanje početka izgradnje dva notela u Kolašinu, otvaranje rekonstruisanog podzemnog kopa boksita „Biočki stan“ i centra Tehnopolis u Nikšiću i, vjerovatno najznačajnije, svečano postavljanje elektro-energetskog podmorskog kabla Crna Gora – Italija. Tom prilikom, Đukanović je baratao stotinama novih radnih mjesta.

„Samo ovaj posao od konvertorskog postrojenja podrazumijeva angažovanje preko 500 ljudi', rekao je Đukanović dodajući da će tokom „najzahtjevnije faze u realizaciji ovog dijela projekta, svakodnevno biti upošljeno preko 200 ljudi“, te da se očekuje „da će nakon izgradnje, samo za održavanje i eksploataciju tog novog dijela sistema biti potrebno desetine novih, visokostručnih radnih mjesta“.

Potpredsjednik Vlade, Petar Ivanović je jedan od ministara koji su imali najviše radnih posjeta lokalnim samoupravama, otvaranja dijelova lokalnih vodovoda i obilazaka privrednika. Među njima je i prehrambena industrija u Bijelom Polju čijem je vlasniku Vlada odobrila milionski kredit.

„Razvojem ovih projekata, Crna Gora dobija dva puta po 5.000 kvadratnih metara prerađivačkih kapaciteta, a mi očekujemo da se iz toga generišu nova radna mjesta“, rekao je Ivanović u Bijelom Polju.

Vjerovatno rekorder po broju, takozvanih, radnih posjeta je ministar prosvjete,Predrag Bošković koji je obilazio osnovne i srednje škole od Andrijevice i Gusinja, preko Nikšića, Šavnika i Žabljaka, do Budve i Herceg Novog.

Zanimljivo je da je 1. septembra bio na svečanosti povodom početka školske godine u jednoj, a onda istim povodom u drugoj školi 12 dana kasnije. I ova posjeta je medijski propraćena, a ministar Bošković rekao što je smatrao važnim.

„Imam zadovoljstvo i čast da prisustvujem otvaranju rekonstruisane škole. Napravili smo ozbiljnu rekonstrukciju“, rekao je Bošković, pohvalivši se da je Vlada u taj projekat uložila 650.000 eura.

Koordinator programa za dobro upravljanje u NVO Građanska alijansa, Edin Koljenović kaže da po zakonu, državni funkcioneri imaju pravo da se bave partijskom i ličnom promocijom, ali pod određenim uslovima.

„Zakonom o izboru poslanika i odbornika je jasno definisano da javni funkcioneri mogu da se bave promovisanjem političkih partija, ali definitivno ne smiju da to rade u svojstvu javnih funkcionera“, kaže Koljenović, ocijeniviši da „javni funkcioneri zloupotrebljavaju nejasnu zakonsku liniju jer je očigledno da je njihovo pojavljivanje, od premijera, preko ministara, do lokalnih funkcionera mnogo intenzivnije tokom predizborne kampanje“.

„Tokom predizborne kampanje, aktivnosti javnih funkcionera su mnogo intenzivnije, a to proizvodi utisak da se zapravo radi o promociji funkcije i onoga što funkcioneri, kao političke ličnosti, predstavljaju“, ocijenio je Koljenović.

Izvor: slobodnaevropa.org

Bonus video: