HGI: Lokalna uprava mora više ulagati u kulturnu infrastrukturu

Hrvatska građanska inicijativa se, dodaje Velić, zalaže za promjenu naziva Pomorski muzej Crne Gore u Pomorski muzej Boke kotorske, koji je „čuvar povijesti i tradicije, neraskidiva veza Boke, Kotorana i mora kroz vijekove“
1 komentar(a)
Ljilja Velić, Foto: HGI
Ljilja Velić, Foto: HGI
Ažurirano: 05.10.2016. 10:34h

Ogromna kulturna baština Kotora je integrisana u turističku ponudu grada, te lokalna uprava ubuduće mora više ulagati u kulturnu infrastrukturu i obnovu baštine naših djedova, izjavila je Ljiljana Velić nosilac liste Za bolji Kotor – HGI Od srca.

Velić je naglasila da djeca i mladi treba da stiču znanja o povijesti i kulturnoj baštini Kotora, kako bi usvajali stav da je privilegija biti građanin grada Kotora.

„Pozorište je kulturna institucija koja se mora uvažavati i Kotorani zaslužuju savremeno opremljenu dvoranu sa stalnim postavkama. S obzirom na to što kotorski arhiv čuva pisana svjedočanstva grada kroz vijekove , potrebno je obezbjediti bolje uslove čuvanja i dostupnosti građe, a djelatnost muzeja, galerija i biblioteka mora biti uključena u školski obrazovni program“, objasnila je Velić.

Hrvatska građanska inicijativa se, dodaje Velić, zalaže za promjenu naziva Pomorski muzej Crne Gore u Pomorski muzej Boke kotorske, koji je „čuvar povijesti i tradicije, neraskidiva veza Boke, Kotorana i mora kroz vijekove“.

Velić je kazala i to da kulturni identitet predstavlja najvažniji element hrvatske nacionalne zajednice, te će u tom pravcu HGI insistirati na očuvanju i promociji kulture autohtone hrvatske zajednice kroz programe međunarodne kulturne saradnje i razmjene, kao i kroz rad NVO hrvatskog predznaka i saradnju i uključenost sa lokalnom zajednicom.

Bonus video: