SDP: Na rodnu ravnopravnost se gleda populisitički

„Ovo društvo ako želi ravnopravno učešće žena mora stvoriti uslove da žene mogu da učestvuju u procesu donošenja odluka i da imaju ekonomsku situaciju tako da mogu ravnopravno životni prostor dijeliti sa muškarcima“
66 pregleda 9 komentar(a)
Mirel Radić Ljubisavljević, Foto: Zoran Đurić
Mirel Radić Ljubisavljević, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 04.10.2016. 12:21h

U Crnoj Gori se na rodnu ravnopravnost uglavnom gleda populistički, kroz brojke i učešće žena u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti, ocijenila je potpredsjednica Socijaldemokratske partije (SDP), Mirel Radić Ljubisavljević.

Ona je rekla da su u crnogorskom društvu, shodno preporukama, regultivama i direktivama Evropske unije (EU) postignuti određeni napretci.

„Međutim imamo situaciju u našem društvu, koja se da primijetiti kroz liste i učešće žena u kampanji, da nijesmo obezbijedili uslove u kampanji da ženama omogućimo ekonomsku nezavisnost, da bi se ona uopšte mogla baviti politikom“, rekla je Radić Ljubisavljević na konferenciji za novinare.

Zato su, kako je kazala, žene SDP-a osmislile poseban program koji će sporovoditi u okviru partijske kampanje.

Prema riječima Radić Ljubisavljević, to je program gdje će se obraćati isključivo ženama, neće pričati o rodnoj ravnopravnosti u kontekstu brojki, nego o tome da li žena uopšte ima uslove da se bavi politikom u crnogorskom društvu.

„Ovo društvo ako želi ravnopravno učešće žena mora stvoriti uslove da žene mogu da učestvuju u procesu donošenja odluka i da imaju ekonomsku situaciju tako da mogu ravnopravno životni prostor dijeliti sa muškarcima“, ocijenila je Radić Ljubisavljević.

Ona je kazala da zdravstveni sistem u Crnoj Gori nije jednak za sve. „To je društvo koje ne odražava da je Crna Gora država za sve“.

Radić Ljubisavljević je rekla da SDP želi da se ženski glas čuje u Crnoj Gori, omogući ženama siguran kvalitetan život i da rodna ravnopravnost bude nešto što se podrzumijeva, a ne samo deklarativno iznosi kroz zakone i strategije.

„Sigurna sam da ćete nam, kao što ste nam omogućili da dobijemo razne pobjede na koje se mi ponosimo, ukazati povjerenje na ovim izborima da državu vratimo svima pa i ženama“, poručila je Radić Ljubisavljević.

To, kako je dodala, znači da se ne smiju dozvoliti podjele u društvu i da shodno Ustavu svaki građanin Crne Gore mora da ima mogućnost da bude zažtićen po osnovu pola, starosne strukture, nacionalne ili etičke pripadnosti.

Radić Ljubisavljević je svim ženama poručila da će na izborima 16. oktobra u prilici da državu svojim glasom vrate svima.

„Mi ćemo vam pružiti ruku ka tom putu i sigurna sam da imamo odgovarajuće mjere da se ženski glas u ovoj državi čuje onako kako treba u praksi, a ne samo deklarativno gdje nema pomaka u olakšanju njihovog života“, navela je Radić Ljubisavljević.

Ona je kazala da u SDP-u smatraju da je neophodnio preduzeti određene mjere u obrazovanju, zapošljavanju, borbi protov nasilja i zdravstvu.

„Našoj djeci moramo omogućiti da prolaze onakav sistem obrazovanja i da iamju ško,lovanje koje posotji u modernim evropskim državaama. Smtramo da je Crna Gora sposobna za to, a ne da djeca uče ono što smo mi učili prije 40 godina“, dodala je Radić Ljubisavljević.

Ona je dodala da svako talenotvno dijete mora imati šansu na dobro i besplatno školovanje, i da da bar 30 odsto stanovništva poznaje barem jedan strani jezik i bude informatički pismeno.

„Jedino jaka privreda ženi može omogućiti da nađe odgovarajući i pošten posao. Smatramo da je Crna Gora obavezna da to sprovede i u praksi“, poručila je Radić Ljubisavljević.

Prema njenim riječim, žene trpe najveći teret današnjih nehumanih uslova rada.

Radić Ljubisavljević je kazala da žene iz SDP-a garantuju da se napredak ne može potići isključivo kroz zakone „koji se pišu i lijepo zvuče da bi se harmonizovali sa pravima EU“.

„Nego jedino ako svojim glasom žene daju povjerenje SDP-u da vrate državu svima. Svi zajedno moramo graditi novu i drugačiju budućnost naše države, a to je država za sve njenje građane“, poručila je Radić Ljubisavljević.

Bonus video: