Velika koalicija Ključ: Nikšićki lokalni funkcioneri obmanjuju javnost

Jedino "korisno" što je lokalna vlast uradila, smatraju iz Ključa je što je prolongirala obaveze prema državi za neplaćene poreze i doprinose za narednih 20 godina i što je jedne kredite zamijenila drugim, znajući da će iste vraćati neka druga vlast i neke buduće generacije Nikšićana, inače bi u protivnom bankrotirala.
19 komentar(a)
Koalicija Ključ, Foto: Koalicija Ključ
Koalicija Ključ, Foto: Koalicija Ključ
Ažurirano: 04.10.2016. 09:37h

Iz Velike koalicije Ključ ističu da lokalni funkcioneri Nikšića, zajedno sa partijskim kolegama, na predizbornim skupovima po mjesnim zajednicama obmanjuju građane o uspjesima ostvarenim za vrijeme njihove vladavine.

"Aktuelni predsjednik opštine, koji se predstavlja i kojeg predstavljaju kao spasioca posrnulog Nikšića, danom preuzimanja funkcije izjavio je da će Opština Nikšić za dvije godine biti na pozitivnoj nuli, da će smanjiti broj radnika u lokalnoj upravi, da će napraviti privredni preporod, a samim tim i povećati broj zaposlenih u Nikšiću", stoji u saopštenju za javnost.

Umjesto toga, ističu iz Ključa, lokalna uprava nije uradila ništa od obećanog, a osnovne potrebe u funkcionisanju, prema njihovim riječima, ostvareni su zahvaljujući pomoći države, odnosno poreskih obveznika, donacija i kredita.

Kao potvrdu toga iznose podatak da ukupno ostvareni budžetski prihodi Opštine za 2013., 2014. i 2015. godinu iznose nešto preko 70 miliona eura, od čega se na sopstvene tekuće prihode odnosi svega 34, 694 miliona, dok su sredstva koja opština dobija od Egalizacionog fonda, donatora i kredita banaka 33,538 miliona. Ostatak od skoro 1,8 miliona odnosi se na prihode od prodaje imovine, kratkoročne plasmane i sredstva prenesena iz predhodnih godina.

"Sredstva iz Egalizacionog fonda, donatora i kredita banaka za protekle tri godine veća su od ukupno ostvarenih prihoda u budžetu.Kada se posmatra tekuća budžetska godina planirani sopstveni tekući prihodi iznose 10,964 miliona eura, planirana sredstva od donacija su 350 hiljada, sredstva od Egalizacionog fonda 6,66 miliona, dok iznos kredita iznosi 930 hiljada", ističu iz Velike koalicije Ključ.

Sve to, ističu oni, ukazuje da se situacija u opštini „ne popravlja i da redovna isplata zarada zaposlenim u lokalnoj upravi je samo fikcija koja se zloupotrebljavlja od strane lokalne vlasti kako bi se u javnosti prikazalo da su gradske finansije konsolidovane“, kao i da nije "uspostavljena puna finansijska stabilnost u opštinskom budžetu", kao što je to izjavi predsjednik opštine, Veselin Grbović, prilikom obilježavanja Dana opštine.

"Predsjednik opštine je toga dana svjesno zanemario činjenicu, pred uglednim gostima, da svega 55 odsto sopstveni tekući prihodi čine udio u ukupnim prihodima opštine u tekućoj godini. Pogotovo se ne može govoriti o bilo kakvoj stabilnosti budžeta imajući u vidu da Opština Nikšić duguje preko 40 miliona eura“, navodi se u saopštenju.

Jedino "korisno" što je lokalna vlast uradila, smatraju iz Ključa je što je prolongirala obaveze prema državi za neplaćene poreze i doprinose za narednih 20 godina i što je jedne kredite zamijenila drugim, znajući da će iste vraćati neka druga vlast i neke buduće generacije Nikšićana, inače bi u protivnom bankrotirala.

Opština Nikšić, kako se navodi u saopštenju, je nakon tri i po godine od kada je Grbović na čelu opštine, "daleko ispod nule i ista je kako kreditno, tako i od pomoći države odnosno poreskih obveznika zavisna opština“, kao i da su "hvalospjevke koje opštinsko rukovodstvo plasira u izbornoj godini produkt političke kampanje i manipulacije uoči izbora".

"Zamagljivanje realnog stanja u prezaduženoj opštini čiji dug iznosi više od 40 miliona eura, a planirani budžet za 2016. godinu ne iznosi čak ni pola od dugovanja, ne predstavlja ništa drugo nego zlu namjeru lokalne vlasti prema sopstvenom stanovništvu da preko manipulacija i laži dođu do još jednog mandata“, stoji u saopštenju.

Iz Ključa ističu da je i prethodna postave „obmanjivala i ubjeđivala građane u predizbornoj 2012. godini da Nikšić grabi sigurnim koracima ekonomskog, kulturnog, političkog i svakog drugog prosperiteta“.

"Pobjedom opozicije na predstojećim parlamentarnim, kao i lokalnim, izborima ustanoviće se koliko je Opština Nikšić oštećena vladavinom nesposobne i korumpirane vlasti u Nikšiću i preduzeće se sve zakonom predviđene mjere protiv svih onih koji su Nikšić doveli u ovakvo stanje u kojem se danas nalazi“, poručuju iz Ključa.

Bonus video: