Hojt Ji okupio dio opozicije

Američki zvaničnik juče imao zajednički sastanak sa čelnicima SDP-a, koalicije “Ključ” i jedne manjinske stranke
55 pregleda 184 komentar(a)
Hojt Brajan Ji, Foto: Zoran Đurić
Hojt Brajan Ji, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 04.10.2016. 05:46h

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD za evropske i evroazijske poslove Brajan Hojt Ji sastao se juče sa čelnicima Socijaldemokratske partije (SDP), koalicije “Ključ” i jedne manjinske stranke, saznaju “Vijesti”.

Kako je “Vijestima” kazao sagovornik upućen u detalje sastanka, američki zvaničnik je sa čelnicima opozicionih partija razgovarao o aktuelnoj političkoj situaciji u zemlji i parlamentarnim izborima.

Hojt Ji je u junu pohvalio saradnju opozicionih stranaka sa predstavnicima vlasti kroz formiranje vlade izbornog povjerenja, navodeći da "Crna Gora daje dobar primjer za snažniju pluralističku demokratiju u zemlji". On je tada naveo da je to "dobar primjer za region, s obzirom da se druge zemlje na zapadnom Balkanu suočavaju sa sličnim problemima kada je riječ o pronalaženju zajedničkog jezika opozicije i vladajućih stranaka".

Čelnici stranaka koje čine koaliciju “Ključ” u aprilu su potpisali deklaraciju kojom se obavezuju da neće praviti predizborne i postizborne saveze sa Demokratskom partijom socijalista.

Visoka funkcionerka SDP-a Draginja Vuksanović ranije je kazala da će novu Vladu nakon 16. oktobra činiti građanska opozicija, predstavnici manjina i civilnog sektora. Ona je tada rekla da će takva Vlada dobiti podršku međunarodne zajednice i ona konsolidovati Crnu Goru.

Hojt Ji se juče, u odvojenim susretima, sastao i sa premijerom Milom Đukanovićem i potpredsjednikom vlade Duškom Markovićem. Kako se navodi, sagovornici su se, između ostalog, saglasili da je jako važno da predstojeći parlamentarni izbori “budu sprovedeni na fer i demokratski način”.

"Marković je istakao da postoje svi uslovi za njihovo nesmetano održavanje, kao i da različitim kontrolama kroz rad Vlade izbornog povjerenja nijesu utvrđene zloupotrebe državnih sredstava koje bi mogle dovesti u pitanje legitimnost izbora", saopšteno je iz Markovićevog kabineta nakon sastanka.

Hojt Ji se sastao i sa predsjednikom parlamenta Darkom Pajovićem, rekao da je uvjeren da je korpus snaga u Crnoj Gori koje se zalažu za ulazak Crne Gore u NATO u velikoj većini. Sa.K.

Bonus video: