Gribauskajte: Uskoro ratifikacija Protokola za članstvo Crne Gore u NATO u litvanskom parlamentu

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija, Gribauskajte je čestitala Crnoj Gori na sveukupnom progresu i zavidnim rezutatima koje bilježi na planu članstva u evropske i evroatlantske strukture
123 pregleda 4 komentar(a)
Ljiljana Tošković, Dalija Gribauskajte, Foto: MVPEI
Ljiljana Tošković, Dalija Gribauskajte, Foto: MVPEI
Ažurirano: 03.10.2016. 15:16h

Ambasadorka Crne Gore Ljiljana Tošković predala je danas akreditivna pisma predsjednici Litvanije Daliji Gribauskajte, čime je stupila na dužnost izvanrednog i opunomoćenog ambasadora na nerezidentnoj osnovi u toj državi, sa sjedištem u Varšavi.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija, Gribauskajte je čestitala Crnoj Gori na sveukupnom progresu i zavidnim rezutatima koje bilježi na planu članstva u evropske i evroatlantske strukture.

On je najavila nastavak kontinuirane i aktivne podrške našim stremljenima na tom planu.

Kako se navodi, tom prilikom najavila je i skoru ratifikacija pristupnog Protokola za članstvo Crne Gore u NATO u litvanskom parlamentu.

Tošković je zahvalila na kontinuiranoj podršci Litvanije crnogorskom evropskom i evroatlantskom putu i predstavila mogućnosti jačanja bilateralnog dijaloga u svim oblastima od zajedničkog interesa.

Tošković je, tokom boravka u Viljnusu, razgovarala sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Nerisom Germanasom i direktorom Direktorata za evropske zemlje u Ministarstvu vanjskih poslova Litvanije Vidmantasom Purlisom, potpredsjednikom parlamenta Gediminasom Kirkilasom i direktorom Drekcije za izvoz i investicije u Ministarstvu ekonomije Astom Svirinavičiute.

„Ponovljena je nedvosmislena podrška naporima Crne Gore u pravcu punopravnog članstva u Evropskoj uniji i NATO, te razmotrene perspektive za učvršćivanje političkih i ukupnih međudržavnih veza, dinamiziranje parlamentarne diplomatije i saradnje kroz konkretne zajedničke aktivnosti i projekte od obostranog interesa“, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, obostrano je izraženo zadovoljstvo intenzitetom kontakata u prethodnom periodu i ocijenjeno da postoji potencijal i prostor za jačanje saradnje na bilateralnom i multilateralnom planu, sa posebnim akcentom na oblasti ekonomije, turizma, poljoprivrede, zaštite životne sredine, kulture, nauke i obrazovanja.

Bonus video: